ABD’li Amiral: Rusya Arktik bölgede ABD’yi mat etti

Politico dergisi, ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı Komutanı Amiral Paul F. Zukunft’un, ABD’nin Arktik bölgedeki etkisini yitirme riski ile karşı karşıya iken Rusya’nın bölgedeki askeri varlığını ve sanayi potansiyelini hızlı bir şekilde artırdığını açıkladığını yazdı.

Habere göre Washington DC’de Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde düzenlenen bir konferansta konuşan Zukunft, ABD’nin elindeki teknik imkânların kuzey bölgelerinin ıslah edilmesi için yetersiz olduğunu savundu. ABD’li komutan, Rusya’nın buzkıran filosunda 40 gemi varken, ABD’de yalnızca 2 adet olduğuna dikkat çekti.

Zukunft, Arktik bölgede çıkarları olan ülkelerin Rusya’ya yetişmek için uzun zamana ihtiyaç duyacaklarını kaydetti, ancak Moskova’nın bölgedeki varlığını ‘jeopolitik rakipleriyle’ mücadele için değil, ekonomik çıkarları doğrultusunda artırma yoluna gittiğinin altını çizdi.

Amiral Zukunft, arktik buzullarının erimesinin Kutup bölgesinde maden çıkarma çalışmalarının önünü açtığını kaydetti. Zukunft, “Şu anda satranç tahtasında tüm figürler var, bizim yalnızca piyon ve kalemiz bulunuyor. Eğer Arktik satranç oyununa bakarsak, (Rusların) daha oyunun başında bize şah verip, mat ettiklerini anlamış oluruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: sputnik

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

591