"ABD`nin eleştirileri laftan ileri gitmeyecek" - Washington, Riyad`ı nasıl temize çıkaracak?

“Türk dedektifler araştırmayı mantıksal sonuca bağlayacaktır”.

BakuNetwork`un Direktörü Elhan Alesgerov, Yeni Çağ Azerbaycan`a yaptığı açıklamada, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı`nın İstanbul`da öldürülmesinden sonra oluşmuş durumu değerlendirdi.

Alesgerov`a göre, Riyad`ın gazetecinin ölümünün “tesadüf” olmasına dair iddialarına kimse inanmıyor:

“Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı`nın İstanbul`da öldürülmesi, uluslararası ilişkilerde çok karmaşık bir durumun oluştuğunu gösteriyor. Açıkçası herhangi ülkenin diplomatik temsilciliği gibi Suudi Arabistan`ın İstanbul`daki Başkonsolosluğu da dünyanın en güçlü özel hizmet kurumlarından biri olan Türkiye İstihbaratı tarafından kenardan izleniliyordu. Bence Konsolosluk binası çevresinde yaşananlar Türkiye`nin gözlemi altındaydı.

Gizli kamera görüntülerinde de Kaşıkçı`nın binaya giriş yaptığı ama oradan çıkmadığı görülüyor. Şu durumda geriye sadece gazetecinin cesedinin nerede olduğunu bulmak kalıyor. Türkiye`nin söz konusu kurumları Suudi mevkidaşlarıyla birlikte Konsoloslukta ciddi araştırmalar yaparak delil niteliğinde bazı nesneler belirlediler. Bu deliller özel laboratuvarlarda inceleniyor ve sonuçlar en kısa zamanda elde edilecektir.

Konuya siyasi açıklamalar açısından bakarsak evet, bu cinayetle ilgili Suudi yönetimi ittiham edilecek. Kaşıkçı`nın Konsoloslukta yaşanan kavga sırasında ölmesi, olayın “tesadüf” olarak nitelendirilmesi ciddi bir şüphe yaratıyor. Bu nasıl bir tesadüfi ölüm olabilir ki? Konsolosluğa önceden çok sayıda grup dahil olmuş ve bu kişiler binayı büyük valizlerle terk etmişler. Bence, Türk dedektifler araştırmayı mantıksal bir sonuca bağlayacaklar”.

Elhan Alesgerov, Suudi hükümetinin Kaşıkçı`nın ölümüyle ilgili sert ittihamların hedefinde olmasına rağmen, ABD`nin bu konuda sözlü eleştiriyle yetineceğini düşünüyor:

“Kaşıkçı ülkesinin devlet yönetme sisteminde liberal reformlar yapılması tarafdarı olarak tanınıyordu. Her halde gazetecinin bu isteği muhafazakar daireler tarafından hoş karşılanmıyordu. Ayrıca işbirliği yaptığı Washington Post gazetesinde kaleme aldığı makaleler iktidarı ciddi anlamda rahatsız ediyordu.

Gazetecinin öldürülmesinden sonra tüm dünyada Suudi Arabistan`la ilgili şu sorular yankılandı: Bu ne biçim ülke? Bu ne biçim yönetim? Bu nasıl bir kanunsuzluk?

Bu yüzden de Riyad rejimine yönelik sert bir tutum oluştu. Almanya`nın yaklaşımından şunu anlıyoruz ki, Berlin eleştirilerini sürdürecek. ABD`nin eleştirileriyse laftan ileri gitmeyecek. Suudi Arabistan belirli kişileri cezalandırarak kamuoyunu sakinleştirmeye çalışacak”.

Kafkas Ömerov

www.yenicag.info

2 K