“Ayaz Mütellibov'un da görüşü Rus askerlerinden bize zarar gelmeyeceği yönündeydi!”- Askeri uzman

Bu ifadeyi Yenicag.az’a Rusya Federasyon Konseyi Enformasyon Politikası Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov’un “Rusya-Ermenistan birleşik ordu yanlısı Azerbaycan’a hiçbir sorun yaratmaz” şeklindeki açıklamasını değerlendiren uzman İlqar Velizade de doğruladı.

Onun sözlerine göre, Ermenilerin girişimleri tüm bu orduları 102. üs de dâhil, Azerbaycan’a karşı kışkırtmak yönünde. “Eğer savaş başlarsa Ermeniler onları Azerbaycan’a karşı kullanmak isteyecekler. Fakat dört günlük savaş zamanı 102. askeri üs hiçbir şeye karışmadı. Şu anda Azerbaycan-Rusya ilişkileri Rusya’nın çatışmaya doğrudan müdahale etmesine izin vermez. Tabi bazı ihtimaller de var. Eğer durum gerçekten hızlı şekilde değişirse, Ermeniler Rusları bu askerleri kullanmaya zorlayabilirler. İşte o zaman tehlike oluşabilir “.
Askerî uzman Üzeyir Caferov’a göre, bu fikrin sahibinden sormak gerekiyor: Rusya-Ermenistan askeri birliğinin oluşturulmasında amaç neydi? “Bu, Rusya’nın çıkarlarını sağlayacaksa, o zaman modern silah ve mühimmatla yaratılan 102. üs gibi büyük bir askerî üssün olmasına ne gerek vardı? 2049 yılına kadar Ermenistan’da bu altyapının varlığı ile ilgili belge imzalanmış ve onaylanmıştır: Hem Ermenistan parlamentosu tarafından hem de Rusya’nın devlet duması tarafından…”
Eski Cumhurbaşkanı Ayaz Mütellibov’un da görüşü, güya Ermenistan askeri birliğinin Azerbaycan için tehlikeli olmadığı yönündeydi. 1990 yılının başlarında Hocalı’da “366. Rus motorize alayı” Ermenistan’ın bu yakınlara kadar Savunma Bakanı görevinde bulunan Seyran Ohanyan’ın da katılımıyla Azerbaycan vatandaşlarına karşı katliam yaptı. Bunlar şimdi de bizi inandırmaya çalışıyorlar, güya Ermeniler Rusya’nın izni olmadan hiç hareket etmeyecek. Ermeni generali Arkadi Markaryan’ın kendi iradesiyle herhangi bir karar kabul etmeyeceğine kim garanti verebilir ki? Tüm bu masalları onlar kendilerine anlatsınlar. Ayaz Mütellibov gibi düşüncesiz insanlar da çevrelerine baksın ve sorsunlar: “Bu ordu birleşmesinin oluşturulmasında amaç nedir? Sebep Türkiye’yse, Rusya ile Türkiye’nin yakınlaştığı bir sırada bu kararın verilmesi çok garip. Gürcistan’sa, Rusya Gürcistan’dan vazgeçecek ve bir süre sonra Gürcistan’a doğru bakamayacak. Sebep yalnız Azerbaycan olabilir. Azerbaycan da ne pahasına olursa olsun kendi topraklarını geri alacak”.
Üzeyir Caferov Rusların samimiyetine inanmadığını vurguladı: “Biz Azerbaycan’ın tutumunu hep savunmalıyız. Hatta bizim Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’un Rusya’nın son adımı ile ilgili sergilediği tavırlara teessüf ettim. Parlamentoda birkaç itiraz olsa bile, Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov bu konuyu görmüyor. Eğer Ruslardan korkuyorlarsa çekilsinler, Ruslardan korkmayan siyasetçiler gelsinler Azerbaycan siyasi arenasına… Bizi ileride çok büyük felaketlerin beklediğini de eklemeliyim. Bu felaket bizi yine de kontrol etmek isteyen Rusya’nın planlarından biri. Böylelikle, Rusya-Ermenistan askeri birlikteliği, Azerbaycan’ı korkutmak, sakındırmak için yaratılmış şerefsiz bir adım olarak değerlendiriyorum”.

yenicag.info

www.yenicag.info

942