Belediye Başkanı Mümtaz Çoban: “Ahlat, Ahıskalı Türkler için yeni bir “Ahıska” olacak”

Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, “Ahlat, Ahıskalı Türkler için yeni bir “Ahıska” olacak. DATÜB bizim için çok önemli. Özellikle, dünyadaki Ahıskalı Türklerin birliğini kurma noktasında fevkalade mücadele ediyor. Gerek Sn. Ziyatdin Kassanov gerek Genel Sekreter Fuat Uçar gerekse de Ahıskalı Türklerin bulundukları yerlerdeki DATÜB Temsilcilikleri bizim birinci dereceli muhataplarımızdır.” dedi.

Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, Kazakistan’da DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov himayelerinde yayınlanan Ahıska Gazetesi’ne röportaj verdi.

1969 yılında Bitlis’in Ahlat ilçesinde dünyaya gelen Çoban, ilk ve orta öğrenimini Ahlat’ta tamamladı. Yurt dışında Kırgız Milli Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Aynı Üniversitede yüksek lisans ile Türkiye Manas Üniversitesinde de öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Yabancı yatırımcı işletmelerin oluşumunu sağladığı ve hukuki hizmetlerini verdiği Hukuk ve Avukatlık Bürosu’nun (MADİ Hukuk Yönetim Kurul Başkanlığını) yaptı. Manas Üniversitesi Maliye Bölümü ve Kırgız Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev aldı. Türk, Kırgız ve İş Adamları Birliği yönetim kurulu üyeliği, İş Konseyi Hukuk Müşavirliği görevlerinde bulundu. 2009 yerel seçimlerde Ahlat Belediye başkanı seçilen Çoban, görevine devam etmektedir. Rusça ve İngilizce bilen Çoban, evli 2 çocuk babasıdır.

31 Mart 2019 tarihinde üçüncü kez Ahlat Belediye Başkanlığı görevine seçilen Çoban, eğitimi ve sonrasında işleri dolayısıyla bulunduğu Kırgızistan’da Ahıskalı Türkler ile yakından tanışan biri olarak Ahıskalı Türklerin Ahlat’a yerleşmesi ile Ahlat’ın yeni bir Ahıska olacağı ve bu şehrin de böyle güzel bir özellik kazanacağını söyleyen bir Türk sevdalısı Belediye Başkanıdır.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılacak, “Ahıskalı Türkler Sürgün Belgeseli” çekimleri kapsamında Türkiye’nin Ahıskalı Türklere yönelik çalışmalarını kayıt altına alan çekim ekibine DATÜB olarak destek olmak amacıyla bulunduğumuz Bitlis’in Ahlat ilçesinde, DATÜB Ahlat Temsilcisi Hamza Kehvan ile birlikte kendisini Belediye binasında ziyarete gittik.

O gün Belediye’de ihale günü olduğu için Başkan’ın yoğun olduğunu görüp kendisini beklemeye başladım. Çünkü kendisine haber vermeden gitmiştik. DATÜB Ahlat Temsilcisi Hamza Kehvan, Başkan Çoban ile görüşmek için randevuya gerek olmadığını, kapısının her zaman herkes için açık olduğunu, kendisi istediğimiz vakit ziyaret edebileceğimizi söylemişti.

İhalenin yapıldığı odadan çıkan Başkan, önce kendisini bekleyen ilçe sakinleri ile görüştü. Sonradan kendisi ile selamlaştık ve kendisini ziyarete geldiğimi söyledim. Önceden planlanan bazı işleri olduğunu söyleyen Çoban, bekleme odasına davet ederek bize kahve ikram etti. Kısa bir aradan sonra bizi makam odasına kabul eden Belediye Başkanı ile DATÜB çalışmaları, Ahlat’ta yaşayan Ahıskalı Türklerin durumu ve gelecekte yapılması planlanan çalışalar üzerine oldukça zengin bir röportaj yaptık.

– Değerli Başkan, Kırgızistan’da Ahıskalı Türkler ile uzun yıllar birlikte çalıştınız. Ahlat’ta yollarınız yeniden birleşti. Neler söylemek istersiniz?

– Öncelikle, Ahıska Gazetesi aracılığıyla tüm Türk dünyasına selamlarımı paylaşıyorum. Ahıskalı Türk kardeşlerimiz de buradan selamlarımızı kabul buyursunlar. Uzun yıllar zaten birlikte çalıştık. Allah nasip etti Kırgızistan’da, Asya’da beraber çalıştık. Kazakistan’da, Özbekistan’da, Türkmenistan’da yaşayan kardeşlerimiz de selamlarımızı kabul buyursun. Ahıska bölgenin adı. Türk bizim Türkümüz. Yani kaderi ilahi. Allah nasip etmiş o gün orada kalmışlar. Ama bunlar Anadolu Türkü. Bu vesileyle de vatanla hasretlerini, neler yaşadıklarını biliyoruz. Cenabi Hak bir daha böyle imtihan yaşatmasın. Tüm Ahıskalı Türklerin yeniden hem Ahıska’da hem Anadolu’da bulunmalarını yürekten istiyoruz. Bunun için de gayret sarf ediyoruz. Sadece duygu dilek ve temennide bırakmıyoruz. İşte bu bölümde Ahlat’a yerleşen, bundan beş yıl önce, yine o zaman da mahalli idarede belediye başkanı olarak görevimizin başındaydık. Ahıskalı kardeşlerimizin gelişi ile de her türlü gayretimizi ortaya koyduk. Devletimiz burada tüm hassasiyetini ortaya koymuştur. Öyle zannediyorum ki, vatan hasreti içerisinde olan annelerimiz, bacılarımız, dedelerimiz, ninelerimiz, gençlerimiz vatanla kavuşmada sorun yaşamayacaklar.

– Ahıskalı Türklerin Ahlat’a gelişi ve gelecekte yapılması gereken çalışmalardan bahseder misiniz?

– Şimdi bu ilk parti gerçekleşti Erzincan ve Ahlat eksenli. Biz hassasiyetle bunu paylaşmak istiyoruz. Ahıskalı Türkler de duysun. Bura bizim bin yıl önceki başkentimiz. Bütün tarihi kültürel mirasımızın olduğu yer. Bu doğrultuda Ahlat çok doğru bir adrestir. Yeni gelecek kardeşlerimizin de bir bölümünün Ahlat’a yerleşmesi için bütün gayretimizle çalışacağız. Bura belki de Ahıskalı Türkler için yeni bir Ahıska olacak. Bu şehir öyle de bir özellik kazanacak. Burada yaşayan kardeşlerimizin büyük nispette göçle beraber gelen sıkıntıları ele alınmış, devletimiz peyderpey iskan sorunlarını çözmüştür. Bir bölümünün iş ile ilgili sorunları çözüme kavuşmuştur. Bu beş yıl içerisinde de tabii her türlü sosyal destek de sağlanmış, bundan sonra da inşallah devam edecektir. DATÜB bizim için çok önemli. Özellikle, dünyadaki Ahıskalı Türklerin Birliği’ni kurma noktasında fevkalade mücadele ediyor. Gerek Sn. Ziyatdin Kassanov gerek Genel Sekreter Fuat Uçar gerekse de Ahıskalı Türklerin bulundukları yerlerdeki DATÜB Temsilcilikleri bizim birinci dereceli muhataplarımızdır. Devletimiz de bu çalışmayı önemsiyor. Bir yerde birlik yoksa orada hayır da yok bereket de yok. Biz de Ahıskalı Türk kardeşlerimizin öncelikler birliklerini koruma noktasında hassasiyet göstermelerini istiyoruz. Kırk parçaya bölünmüş yapılardan fayda gelmez. Buna dikkat etmek lazım. Anadolu’da göç yasasında önemli değişiklikler yapılarak bir an önce vatandaşlık imkanları sağlanmıştır. Ahlat’ta vatandaşlık almayan hiçbir kardeşimiz kalmadı. En önemli konu budur. Vatandaşlık Türkiye’deki tüm hakları elde etme şansıdır.

– Ahlat’ta yaşayan Ahıskalı Türklerin adapte süreci nasıl oldu? Ayrıca onların sorunlarının çözümü, ihtiyaçlarının karşılanması gibi birçok konularda Türkiye Devletimizin çalışmaları vardır. Bunları anlatır mısınız?

– Şimdi burada tabii kardeşlerimizin ilave talepleri oluyor. Bunu da görmüyor değiliz görüyoruz. Özellikle de haklı talep olan toprak ve tarımla meşgul olma mevzusu. Kardeşlerimizin hepsi tarım, ziraat, hayvancılıktan anlayan ve ülkeye de bu anlamda önemli katkılar sağlayabilecek tecrübelere sahip insanlar. Sovyetler gibi bir mekanizmadan geçmişler, çok kolay bir olay değil bu. 20 yıl da ben bulundum. Onun için rahat söylüyorum. Ben bu tecrübeyle inşallah kardeşlerimizin bu mevzuyu da rahat başaracaklarına inanıyorum. Biz burada mahalli idare olarak tüm desteği sağlıyoruz. Özellikle bu salgın sürecinde onların bilgisayar odası, tablet, gıda ihtiyaçlarını giderdik. Ama temel mevzu, kalıcı olarak istihdam sorununu çözmek. Bunun için biz de Ahıskalı kardeşlerim de elinden gelen bütün gayreti ortaya koyuyorlar. Burada yaşayan kardeşlerimizin uyum sürecinde hiçbir sorun yaşamadıklarını, tam bir vatan evladı gibi üzerlerine düşen bütün hassasiyetleri ortaya koyduklarını görüyorum ve kendilerini de kutluyorum. Kendi yurtlarında kendi insanlarıyla beraberler. Uzun yıllar farklı bir coğrafyadan gelip bu kadar kısa vadede adapte olmak, o kültürü Ahıskalıların koruduğunu gösteren bir özellik. Sovyetlerin içerisinde kalıpta bu kültürü bu kadar iyi muhafaza etmek ancak bir Türk asaletine yakışır bir özelliktir ki, onu da Ahıskalı Türklerde görüyoruz. Kardeşlerimizin her meselesinde yanlarındayız ama biz ama mülki idare. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin hassasiyeti ile olaya müdahiliz, görüyoruz, şükranlarımızı da belirtiyoruz. Devletimiz gayet büyük bir devlet. Biz büyük bir Türkiye’yiz ve müreffeh bir ülkeyiz. Nerde bir Türk varsa, nerede bir Müslüman, bir mazlum varsa, ona koşmak tarihi milli hassasiyetimiz ve artık geleneğimiz haline gelmiştir. Böyle bir kültürün mensuplarıyız. Cenabı hak yeni yerleşecek kardeşlerimize de, burada bulunanlara da kolaylıklar ihsan etsin. Selam ve saygılarımızı iletiyoruz.

Röportaj: Mevlüt IŞIK