"Çeçenistan'a karşı savaş daha Gorbaçov'un döneminde planlanmıştı" - Çeçen yazar

“Şamil Basayev ve başka komutanların yabancı istihbarat kurumları tarafından kandırıldığına dair iddialar gerçeği yansıtmıyor”

Çeçen tarihçi, ünlü yazar Rizvan İbrahimov, Çeçenistan savaşının yaşandığı dönemin şartları ve Çeçen komutanların faaliyeti hakkında Yeni Çağ Azerbaycan‘a konuştu.

İbrahimov’a göre, Çeçenistan’a karşı savaş daha SSCB’nin son dönemlerinde planlanmıştı:

“Bu soruya zamanında Mihail Gorbaçov kesin bir yanıt vermişti. O, televizyon konuşmalarında Çeçenistan savaşının daha onun SSCB Başkanı olduğu dönemde Genelkurmaylık tarafından planlandığını söylemişti.

Gorbaçov, bu konuda ilk kez 1. Çeçen Savaşından sonra, ikinci kez ise 2000’li yıllarda, Marianna Maksimova’ya verdiği demeçte konuşmuştu. Gorbaçov, ona böyle bir savaş başlamanın teklif edildiğini ve bunu kabul etmediğini belirtmişti.

Şamil Basayev’e gelince, onun mücadelenin ilk yıllarında Rus istihbaratıyla ilişkili olduğu istisnai bir durum değil. Ama benim bunu kanıtlayacak bir delilim yok. Basayev’in özel hizmet kurumlarını, bu kurumların da Şamil’i kullanmaları mümkündü. Başka bir durumda işbirliği karşılıklı çıkarlara dayanmalıydı.

Örneğin Abhazya’da özel hizmet kurumlarının asıl amacı o cumhuriyeti Gürcistan’dan koparmaktı. Ama Kuzey Kafkasya konfederatları abhazlara yönelik baskıyı engellemeye çalışıyordular. Sadece şunu söyleyebilirim ki, Basayev, bu kurumlarla bilerek işbirliği yapmamıştır, onun niyeti kötü değildi.

Aynı zamanda Basayev’in ve başka komutanların dış istihbarat kurumları tarafından kandırıldığına dair iddialar gerçeği yansıtmıyor. Çeçen yönetimi zaten dışarıdan yardım arıyordu, ama hiçbir ülke onlara destek vermedi.

Ama Rus istihbaratı bazı komutanların yanına kendi adamlarını yerleştirerek, onları bu yöntemle yönetiyordu. Ayrıca onlara yanlış bilgiler sızdırılıyor, yanlış kararların kabul edilmesi için zemin hazırlanıyordu. Elbette onların arasında Rusya’nın albaylık rütbesini taşıyan komutanlar da vardı. Örneğin Ruslan Labazanov. Onun da nasıl birisi olduğunu herkes biliyor”.

Kafkas Ömerov

www.yenicag.info

5.4 K