Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Rusya Başbakanı Mişustin ile görüştü

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Moskova’ya gerçekleştirdiği iki günlük resmi ziyareti çerçevesinde Rusya Hükümet Başkanı Mihail Mişustin ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Kırgızistan ve Rusya arasındaki işbirliğinin güncel konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Kırgız lideri Ceenbekov’u karşılayan Mihail Mişustin, Kırgızistan Hükümeti ile etkili işbirliğini devam ettirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Sooronbay Ceenbekov’un iki günlük Moskova temaslarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili görüşmeler ve iki liderin Kırgızistan ve Rusya Çapraz Yılı’nın açılış törenine katılması beklendiğinin altını çizen Mişustin, Rus tarafının Kırgız liderinin 9 Mayıs’ta Moskova’da düzenlenecek Büyük Vatanseverlik Savaşı’nın 75. yıldönümü kutlamalarına katılmasını beklediğini sözlerine ekledi.

Ayrıca, Kırgız mevkidaşı Muhammedkalıy Abılgaziyev’e sıcak selamlarını ileten Mihail Mişustin, ülkeler arasında ikili ilişkilerin müttefik ve stratejik olduğunu ve ticaret, ekonomik ve yatırım işbirliğinin dinamik olarak geliştiğini vurguladı.

Rusya Başbakanı ayrıca, Kırgızistan ve Rusya Çapraz Yılı’nın ülkeler arasındaki ikili işbirliğine yeni ivme kazandıracağı umudunu dile getirdi.

Öte yandan, Rusya Hükümet Başkanı görevine yeni atanan Mihail Mişustin’i tebrik eden Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Kırgız-Rus ilişkilerinin son iki yılda hızla geliştiğine dikkat çekti.

Ceenbekov, Putin’in geçen yıl Kırgızistan’a yaptığı devlet ziyareti sırasında düzenlenen 8. Bölgelerarası Konferansı kapsamında 6 milyar dolar değerinde anlaşmalar imzalandığını hatırlattı.

Sooronbay Ceenbekov, bu yıl Rusya’nın Yekaterinburg kentinde düzenlenmesi planlanan 9. Bölgelerarası Konferansı’nın verimli ve başarılı olacağından emin olduğunu ifade etti.

Devlet Başkanı Ceenbekov, iki ülkenin Çapraz Yılı çerçevesinde yapılacak tüm etkinliklerin Kırgız tarafı için önemli olduğuna işaret ederek, ortak planların başarılı bir şekilde uygulanmasının ve bu eşsiz projenin hayata geçirilmesinin, müttefik ilişkileri ve stratejik ortaklığı daha da güçlendirmeye hizmet edeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkeler arasındaki ticaret ve ekonomik işbirliğinin karşılıklı olarak güçlendirilmesinin ve genişlemesinin Kırgızistan’ın stratejik çıkarlarını tam olarak karşıladığını vurguladı.

Kabar

www.yenicag.info

623