Türkiye’nin top atışlarıyla sinyalini verdiği Afrin operasyonunda amaç PKK’nın militan kaynağını bitirmek ve Amanos dağlarını güvenceye almak.
Fırat Kalkanı bünyesinde görev yapan Türk askerlerine Salı akşamı 21:30 sıralarında taciz atışında bulunan PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG, TSK’nın sert yanıtıyla karşılaştı. Kilis’e komşu Azez’in güneyindeki Maranaz bölgesinden gelen atış sonrası harekete geçen Türk birlikleri uluslararası angajman kuralları çerçevesinde hedefleri top atışlarıyla imha etti.
PKK’NIN MİLİTAN DEPOSU
Güvenlik kaynakları planın uzun vadede PKK’ya son dönemde en geniş katılımın sağlandığı Afrin çevresinde kontrolün sağlanması olduğunu belirtti. Amanos dağlarının arkasında kalması nedeniyle stratejik olarak nitelenen Afrin’e dönük hareketın Azez, Kel Cibrin, Mare’den başlayarak doğuya doğru ilerlemesi planlanırken ilk hamlede Azez’e 7 Afrin’e 15 km mesafede bulunan Menagh hava üssünde denetimin sağlanacağını Türk basınına yansıdı.
AFRİN GİRİŞİNDE BEKLENECEK
Bu bölgelerin kontrolünün ardından 7 km doğuya ilerlemeyi planlayan TSK-ÖSO’nun Meryemeyn’i de almayı planladığı ifade ediliyor. Harekâtın Afrin’e 5 km uzaklıkta durması ve şehirdeki PKK’lıların dünyadan izole edilmesinin de amaçlanabileceği belirtiliyor. Tüm bunlarla birlikte kentteki siviller için insani yardım konvoylarının Türkiye’nin denetiminin ardından Afrin’e gönderileceği de bildirildi.
AFRİN NEDEN ÖNEMLİ?
2012’de Afrin’de hakimiyet sağlayan PYD, 2014 yılı Ocak ayında kanton ilan etti. İdari olarak Halep’e bağlı. Batısından Hatay, kuzeyinden Kilis’e komşu. Güneyi ise Nusra liderliğindeki silahlı gruplar tarafından yönetilen İdlip iline açılıyor. Güney doğusunda İran’ın özel önem gösterdiği Şii nüfusun olduğu beldeler; Zehra ve Nubul bulunuyor. Zehra, Nubul üzerindeki kuşatma 2015 Aralık ayında Suriye ordusu ve İran destekli milis güçlerin operasyonu ile kırılmıştı. Kuşatma boyunca bu iki kasabanın ayakta kalabilmesi için Afrin lojistik üs olarak işlev görmüştü.
Afrin, krizle birlikte demografisi değişen bir kent. 2004 sayımına göre nüfus 172 bin. Afrin merkez nüfusu 36 bin. 2012’de PKK’nın sözde özerklik ilan ettiği şehirde 2016’daki bir hesaplamaya göre diğer savaş bölgelerinden kaçan Arap, Türkmen, Kürt, toplam 316 bin kişi bu bölgeye sığındı. Toplam nüfusun 500.000 üzerine çıktığı hesaplanıyor. İlçe merkezi çatışma görmedi. Ekonomisi tarıma dayalı, keşfedilmiş petrol/gaz rezervi yok.
Şimdilik “güvenli” bölge olması bakımından Halep’teki yıkımdan dolayı şehirdeki sanayinin yüzde 50’si Afrin’e taşındı.
PYD’NİN HAYALİ SUYA DÜŞECEK
Bu bölgenin alınmasının iki önemli tarafı var.
İlki, Suriye’nin bugünkü alevinin ilk yakıldığı, Esad rejimine karşı ilk eylemin gerçekleştiği Tel Rifat bölgesi ile Kobani kantonlarını birleştirme hayali daha da zorlaşacak.
Daha önemlisi, Tel Rifat düştüğü anda ÖSO’nun kontrolünde olan Mare ile İdlib bölgesinin kuzeyinde yer alan Haritah ve Dar Ta İzah bölgesi de buluşmuş olacak.
ÖSO’NUN KONTROLÜNE GEÇECEK
Yani Kilis’in altından, Hatay’a kadar uzanan geniş bir alan ÖSO kontrolüne geçecek.
Kilis’ten giren bir kişi, ÖSO kontrolünde Reyhanlı, hatta Yayladağı’na kadar ulaşma olanağına kavuşacak.
RUSYA DESTEK VERİYOR
Moskova’nın İdlib bölgesinde birlikte hareket etmek için Ankara ile yeni mutabakatı da bulunuyor.
kaynak: Haber7
www.yenicag.info