Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov Milli İstatistik Komitesi Başkanı Akılbek Sultanov’u makamında kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Ceenbekov, bugün 21 Ocak’ta Milli İstatistik Komitesi Başkanı Sultanov ile bir araya geldi.
Görüşmede, güncel faaliyetler, ulusal istatistik sisteminin geliştirilmesi için önlemler ve yakın gelecek için öncelik planları hakkında Akılbek Sultanov tarafından bilgi verildi.
Akılbek Sultanov ayrıca, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Konseyi Başkanları’nın “BDT üye ülkelerinde 2020 turunun nüfus sayımının yapılması” kararı çerçevesinde 2020 yılında nüfus sayımına yönelik hazırlıklar hakkında bilgilendirdi. Kırgızistan’da nüfus sayımı 23 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında, uzak bölgelerde ise 20-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Milli İstatistik Komitesi Başkanı, sayımın bir mobil uygulama kullanılarak elektronik olarak gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi. Sayım için Dünya Bankası tarafından geliştirilen “Survey Solutions” yazılım ürünü kullanılacağı bildirildi.
Test amacıyla Tokmok şehrinde, Çüy’de, Issık Göl bölgesine bağlı Issık Göl ilçesinin Kum Bel köyünde ve Oş’ta pilot modda kağıt ve elektronik sayımları üç kez gerçekleştirildi.
Sultanov’a göre, uygulamada bir pilot sayımı yürütürken, elektronik formatta toplanan verilerin kalitesini arttırmak, işlem süresinde önemli bir azalma ve sayımın ilerlemesini gerçek zamanlı olarak izleme yeteneği olmak üzere yürütmenin ana avantajları tanımlandı.
Akılbek Sultanov, bilgi toplama, veri işleme ve nüfus sayımı ile ülke konutlarının sonuçlarının elde edilmesi sürecinin tamamı boyunca, mobil ve internet iletişimi sağlanacak yaklaşık 25 bin kişinin çekileceğini belirtti. Genel olarak Kırgızistan’da 500’den fazla nüfus sayımı departmanı ve yaklaşık 4 bin eğitmen alanı oluşturulacak.
Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, nüfus ve verilerin işlenmesi hakkında yüksek kalitede bilgi toplanması gereğini vurguladı. Sayımın, çeşitli alanlarda devlet politikasının uygulanmasındaki boşlukları değerlendirmek ve tanımlamak için ülke vatandaşlarının sosyo-ekonomik durumunun gerçek bir resmini sunacağını kaydetti.
Ceenbekov, istatistiksel verilerin toplanmasının ve işlenmesinin elektronik bir formata tam geçişinin sağlanması gereğini bir kez daha vurguladı. Devlet Başkanı ayrıca, ülke bölgelerinin sosyo-ekonomik durumu ile ilgili istatistiksel verilerin oluşturulması konusundaki çalışmaların güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
www.yenicag.info