İbadi Peşmerge’ye iki seçenek sundu

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Peşmergeye iki seçenek sundu. Buna göre ya Irak güçlerinin altında bir güç olacaklar ya da küçülüp lokal bir güç haline gelecekler…

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Peşmerge Güçleri’nin ya merkezi hükümet bağlanması ya da sayılarının azaltılıp yerel bir güç olarak kalması gerektiği seçeneklerini öne sürdü. İbadi, “Peşmerge Güçleri ya Irak savunma güçlerinin bir parçası olup Irak Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığından emir almalı ya da küçülüp lokal bir güç haline gelmeli” dedi.

Rudaw’ın haberine göre, İngiliz Independent gazetesine verdiği röportajda İbadi, IKBY ile Irak hakkındaki önemli sorulara yanıt verdi.

İbadi, “Peşmerge Güçleri ya Irak savunma güçlerinin bir parçası olup Irak Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığından emir almalı ya da küçülüp lokal bir güç haline gelmeli” diye konuştu.

Peşmerge sayısıyla ilgili İbadi, “Kürt yetkililer birçok kez, az sayıda peşmergenin görev yaptığını, diğerlerinin evde olduğunu bize ilettiler” dedi.

Başbakan seçildiğinde, Irak ordusunun kalabalık olmasına rağmen Musul’u IŞİD’e bırakıp çekilmesine şaşırdığını söyleyen İbadi, sebebini ordu içindeki yolsuzluğa olduğa bağladı ve o askerlerden birçoğunun görev yapmadığı halde maaş aldığını ifade etti.

“MAAŞLARI DA KENDİLERİ ÖDEMELİ”

İbadipeşmerge için ise, “Peşmerge için de aynı durum vardı. Yolsuzluk nedeniyle peşmerge 2014 yılında Kürdistan Bölgesi sınırlarını koruyamadı. Bu yüzden Kürdistan Bölgesi Hükümeti İran ve Amerika’dan yardım istedi” ifadelerinde bulundu. “Federal hükümetin kontrolündeki peşmergelerin maaşını ödemeye hazırım” diyen İbadi, “Fakat onlar lokal bir güçleri olsun istiyorlarsa sayıları fazla olamaz ve maaşları da kendileri ödemeli” dedi. Irak Başbakanı, havalimanları ve gümrük kapılarının teslimi hakkında ise, “Irak hükümetine bağlı yetkililerin, havalimanları ve sınır kapılarındaki varlığı sembolük olamaz. Kendileri orada yetkili olmalıdır” diye konuştu.

Kaynak: timeturk

www.yenicag.info

1.2 K