Karabağ'a Azerbaycan'ın izni olmadan giden “kripto”lara Türk politikacılarından sert tepki: “Ne idüğü belli olmayan bu…”

Azerbaycan makamları, Ermenistan’ın işgali altındaki Dağlık Karabağ’a giden siyasetçi Ufuk Uras, yazar Sait Çetinoğlu, gazeteciler Ali Bayramoğlu ve Erol Katırcıoğlu hakkında soruşturma başlattı.

Azerbaycan Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Uras, Çetinoğlu, Bayramoğlu ve Katırcıoğlu’nun 22 Eylül’de, ilgili Azerbaycan makamlarının izni olmadan Ermenistan üzerinden Dağlık Karabağ’a gittiklerinin belirlendiği” kaydedildi.

Türk siyasetçi ve hukukçular da ermeni işgali altındaki topraklarımıza “kripto”ların düzenlediği geziye sert tepki verdiler.

TBMM Milli Savunma Komosyonu üyesi, Ak Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur Azerbaycan’ın işgal altında olan topraklarına izinsiz girenleri şöyle nitelendirdi:

“Ne idüğü belli olmayan bu siyasetçi-gazeteci müsveddelerinin Türkiye’de zaman zaman çıkardıkları olaylar yetmemiş olacak ki, şimdi de Türkiye’ye karşı toprak ve tazminat taleplerinden vazgeçmeyen, sınırlarımızı tanımayan, bize haksız şekilde “soykırım” iftiraları atan bir ülkeye ve oradan kardeş Azerbaycan’ın Ermeni işgali altındaki kardeş Azerbaycan topraklarına gidiyorlar. Bunu düpeddüz provokasyon olarak değerlendiriyor ve olayı şiddetle kınıyorum. Türkiye’de en büyük doğrudan yatırımı bulunan, sıkıntılı her anımızda herkesten önce yanımızda saf tutan kardeş Azerbaycan’ın hassasiyetlerine ülkemizin her bir vatandaşı sayğılı davranmak zorundadır, işgal altındaki Azerbaycan topraklarına gidenler bunu unutmasınlar”.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Kakültesi Dekanı,uluslararası hukuk uzmanı, Prof.Dr.Haluk Kabaalioğlu da bunun provokasyon olduğu kanaatinde:

“Gerek ülkemizi tanımayan Ermenistan’a ve gerekse işgal altındaki Azerbaycan topraklarına gidilmesini katiyen tasvip etmiyorum. Bu insanlar kendilerine “solçu” diyorlar fakat Ermenistan”’ın Azerbaycan topraklarını resmen işgal ettiği gerçeğini unutarak işgalciyi yüreklendiriyorlar. Türk hükümetinin de bu olaya gereken tepkiyi göstereceğine inanıyorum. Bir süre önce uluslararası hukukçular heyeti Ermenistan’daki bir toplantıya beni de davet etmişti, gitmeyi reddettim”.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de Azerbaycan’ı haklı buluyor:

“İşgal edildiği başta BM olmakla tüm uluslararası kuruluşlarca tesçil edilen ermeni işgali altındaki Azerbaycan’ın Karabağ bölgesine gitmek uluslararası hukuka saygısızlığın yeni bir örneği olduğu gibi açık bir provokasyondur. Bu olaya karşı Azerbaycan uluslararası hukuk nezdinde gereken her bir girişimi yapmalıdır”.

Sonda parantez açalım ki, yıllar önce Türkiye’de başarısız “Ermeni açılımı” projesi’ne destek veren Ali Bayramoğlu, Ufak Uras ve diğerleri “Ermenilerden özür diliyoruz” kampanyasının da mimarlarıdır.

www.yenicag.info

1.5 K