Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Japonya Başbakanı Abe ile bir araya geldi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Tokyo’da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Ceenbekov ile Abe arasında yapılan görüşmede, Kırgız-Japon ikili işbirliğinin geleceği ele alındı.

Abe, görüşmede, Ceenbekov ile güruşmelerinden ve ülkesine yaptığı ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, Kırgızistan liderinin Japonya’da meydana gelen tayfun dolayısıyla destek sözleri için minnettarığını dile getirdi.

Ülkeler arasında gelişen parlamentolar arası işbirliği, ekonomik, kültürel ve insani ilişkileri konusuna değinen Japonya Başbakanı, Japonya ve Kırgızistan’ın insan haklarının korunmasında ortak değerleri paylaştığını belirtti.

Abe, Japonya’nın Kırgızistan ile yüksek kaliteli teknoloji dahil birçok sektörde işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov, İmperator Naruhito’nun taç giymesi vesilesiyle Japon halkını tebrik ederek, Kırgızistan’ın Japonya ile her taraftan gelişime büyük önem verdiğini ifade etti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, küçük ve orta ölçekli işletmeler alanındaki büyük potansiyele dikkat çekerek, karşılıklı fayda sağlayan ekonomik işbirliğini artırmaya ilgi duyduğunu dile getirdi.

Ceenbekov, Japon firmaların Kırgızistan’daki iş projelerini hayata geçirme konusundaki artan ilgisini memnuniyetle belirtti.

Kırgızistan’ın büyük hidroelektrik potansiyeline dikkat çeken Devlet Başkanı, “Küçük hidroelektrik santrallerin yapımı için iyi fırsatlarımız var. Enerji sektöründe işbirliğini geliştirmek için yakın gelecekte Japonya’ya uygun bir heyet göndermeye hazırız.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyesi ve GTS + statüsünün sahibi olan Kırgızistan’ın ihracat potansiyeline sahip olduğunu ve altyapıyı, özellikle de bitki sağlığı laboratuarlarının inşaatını iyileştirme ihtiyacı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Japonya Başbakanı Abe’yi Kırgızistan’a davet etti.

Ceenbekov’un davetini kabul eden Abe, “Güzel ülkenizi ziyaret etmekten mutluluk duyarım.” dedi.

www.yenicag.info

563