NATO’nun Rusya ile ilişkilerini neden dondurduğu açıklandı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO’nun, Ukrayna’yı üye yaparak Kiev’i tamamen etki alanına almaya dair planının ve Rusya’yı askeri anlamda çevrelemek amacıyla Kırım’ı kullanma projesinin başarısız olmasının ardından, Moskova ile ilişkilerini dondurduğunu söyledi.

Rus Mir televizyonuna verdiği demeçte Lavrov, “Ukrayna’yı üye yaparak tamamen etki alanına alma ve Kırım’ı Rusya’yı çevrelemek için kullanma projeleri başarısız olunca, NATO’nun morali bozuldu. Planları başarılı olamadı. Bu üzüntüden hareketle, terörle mücadele de dahil olmak üzere Rusya ile tüm ilişkileri dondurdu” ifadelerini kullandı.

‘DİYALOĞA HAZIRIZ’

Lavrov, NATO’nun, içindeki saldırgan azınlığa rağmen Moskova ile diyaloğu sürdürmeye çalıştığını da belirterek, Rusya’nın eşitlik ve ortak çıkarlar ilkesine dayalı olarak diyaloğa hazır olduğunu vurguladı.

‘NATO’NUN KİBİRİ BİR FAYDA GETİRMİYOR’

Lavrov, NATO’nun Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Rusya ve Tacikistan’dan oluşan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ile karşılaştırılamayacağını, KGAÖ’nün savunma amaçlı bir kuruluş olduğunu belirtti.

Lavrov, “KGAÖ’nün gelişim stratejisi doğrultusunda hiçbir ülke veya kuruluş düşman olarak görülmüyor. Ancak NATO üyeleri Rusya’yı rakip, hatta bir tehdit olarak görüp, KGAÖ’nün faaliyetleri ve konumunu önemsiz gibi göstermeye çalışıyor. NATO, KGAÖ ile işbirliği konusunda olduğu gibi, onu tam teşekküllü uluslararası bir kuruluş olarak görmek konusunda da isteksiz. Ancak bana göre NATO’nun kibiri fayda getirmiyor” ifadelerini kullandı.

‘AB İÇİNDE RUSYA’YA YÖNELİK İKİ TUTUM MEVCUT’

Bazı Batılı politikacıların Rusya’ya yönelik yaklaşımımın ‘ülkelerinin ve vatandaşlarının ekonomik çıkarlarından daha önemli’ olmasını ‘anormal’ olarak niteleyen Lavrov, şunları söyledi: “Bu anormal yaklaşımı terk etmeye yönelik eğilimin daha da güçlendiğini düşünüyorum. AB’de herkes bunu kabul etmeye hazır değil. Ancak ‘saldırgan azınlık’, tavrını korumak için her türlü çabayı gösteriyor. AB içerisinde Rusya ile ilişkilerin hiçbir şekilde normalleştirilmemesinden yana olanlar ve yaptırım çıkmazından çıkılmasını destekleyenler olmak üzere iki tutum mevcut. Bu konuyu gündeme getirmeyeceğimizi ve iç tartışmalara girmeyeceğimizi tekrarlıyoruz. Bu tür tartışmaların AB içinde gerçekleştiğini de görüyoruz.”

kaynak: Sputnik

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

747