Nisan savaşlarının yıldönümü  

Bugün Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan Nisan savaşlarının yıldönümüdür.

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin galip olduğu Nisan savaşlarının başlamasından bir yıl geçti.

2016 yılında 1 Nisan’dan 2 Nisan’a geçtiği gece Ermeni silahlı güçleri temas hattının tüm yönlerinden mevzilerimize ateş açtı.

Aynı zamanda temas hattına yakın sivil halkın yoğun olarak yaşadığı bazı yerleşim birimleri de düşman ateşine maruz kaldı. Ermeni silahlı güçleri mevzilerimize ve temas hattına yakın yerleşim birimlerine ateş ederken uluslararası sözleşmeler tarafından yasaklanmış silahlar kullandı.

Karşı tarafın askeri eylemlerini genişletmemesi ve muhtemel adımlarını önlemek amacıyla silahlı kuvvetlerimizin komutanlığı tarafından operasyon koşulları değerlendirildi ve cevap hamlelerinin yapılmasına karar verildi.

2 Nisan’ 5 Nisan’a kadar süren savaşlar sırasında Goranboy ili ve Naftalan kentine tehlike yaratabilecek Talış köyü civarındaki yükseklikler düşmandan alındı ve tam olarak temizlendi. Horadiz şehrinin düşman tehlikesinden korunması amacıyla Fuzuli bölgesi yönünde bulunan, geniş bir alanı kontrol etmek imkanı veren stratejik öneme sahip “Leletepe” yüksekliği de ordumuzun kontrolüne geçti. Aynı zamanda, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin işgal altındaki topraklarımızda faaliyet gösteren komut kurmay istasyonu da net cevap ateşiyle havaya uçuruldu, sonuçta düşmanın yüksek rütbeli subayları-albay ve generaller yok edildi.

4 günlük savaşlarda Azerbaycan Ordusu 2000 hektar toprağını işgalden kurtardı. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin düşmandan temizlediği stratejik yüksekliklerden Dağlık Karabağ topraklarının büyük bir bölümüne kontrol etmek mümkün.

Ermeniler Nisan ayı başlarında cephede yaşanan savaşlarda 100’e kadar asker kaybettiklerini söyleseler de, düşman ölü sayısının 300’den fazla, yaralı sayısınınsa 500’den fazla olduğu bilgiler arasında yer alıyor.

Savaş sırasında malesef Azerbaycan Ordusu da çok sayıda şehit verdi.

Azerbaycan ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri arasındaki savaşda Ermeni askerlere ait çeşitli belgeler, iletişim araçları, malzeme, düşman ordusunun savaş meydanında bırakıp kaçtıkları silah-mühimmat, gece görücü cihazlar Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolüne geçti.

Şu anda işgalden kurtarılmış topraklarda vatandaşların kendi yurtlarına dönmesi için restorasyon çalışmaları yapılmaktadır.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

674