Rus uzman: Erdoğan, Türkiye`nin Batı`ya sadece askeri amaçlar için lazım olduğunu iyi biliyor

“Türkiye NATO`ya kabul edilmesine rağmen, Batı`nın ekonomik yapıların dışında bırakıldı.”

Rus siyaset bilimci, İlmler Akademisi Güvenlik Sorunları Tatkikat Merkezi uzmanı Konstantin Bloxin, Yeni Çağ Azerbaycan`a verdiği demeçte, S-400 füze sistemlerinin satışıyla ilgili oluşmuş durumu ve ABD-Rusya gerginliğinin artmasını değerlendirdi.

Konstantin Bloxin, Hindistan`ın Rusya`dan S-400 komplekslerinin alışından vazgeçmemesinden sonra ABD`nin bu ülkeye yönelik adımlarının Türkiye`ye yönelik önlemlerden daha sert olacağını söyledi:

“Hindistan`la ilgili konu Türkiye`den farklı olacak. Çünkü bu ülkelerin potansiyalleri arasında fark var. Aynı zamanda ABD de bu ülkelere farklı açılardan bakıyor. ABD hem Obama, hem de Trump döneminde Hindistan`ı Çin`e karşı durabilecek ülke kısmında görüyor. Yani Trump Çin`le ilişkilerini sertleştirerek bu kapsamda Hindistan için yeni rol belirliyor.

Bence Washington Rusya`dan S-400 alma niyeti olan Hindistan`a tavrında Türkiye`ye yönelik tavrından farklı bir tutum sergileyecek. Eğer ABD Hindistan`a karşı Türkiye`ye olduğu gibi sert davranırsa bu, Trump`ın çok büyük bir yanlışı olur. Böylelikle ABD`nin Çin`i geri çekme planı suya düşecek. Ayrıca Hindistan diğer küresel güçlere oranda ABD`ye daha sabit bir yaklaşım içerisinde.

Konunun ekonomik tarafına gelince, ABD ve Hindistan arasında ticaret cirosu da oldukça büyük. Hindistan`da üretim daha çok iç piyasanın taleplerini karşılamak için planlanmış durumda ve onun Çin`den farklı olarak ABD piyasasından bağımlılığı yok.

Ama dünya finans piyasasının lideri olan ABD kendi kendi imkanlarını kullanarak Hindistan ekonomisini zayıflatmak için adımlar atabilir. Çünkü diğer devletler gibi Hindistan ekonomisi de dolara bağımlı. Bu bakımdan ABD`nin S-400ler yüzünden Hindistan`a karşı siyasi ekonomik baskıları artıracağını söyleyebiliriz. Ama tekrar ediyorum, bu, Trump`ın büyük bir yanlışı olur”.

Bloxin`e göre, bölgedeki durum Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğunin geliştirilmesi için iyi bir zemin oluşturuyor:

“Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler daha çok karşılıklı  çıkar üzerine kurulu. Rusya bundan sonra diğer devletlerle ilişkilerinde Sovyet döneminde olduğu gibi ideolojiyi değil, “ebedi dost ve düşman yoktur, çıkarlar vardır”  prensibini esas alacak. Bu yüzden de Rusya şu anda Türkiye, İran ve bölgenin diğer ülkeleriyle ikili ilişkileri güçlendirmeye çalışıyor.

Şu anda Türkiye ve Rusya arasında ilişkilerin güçlendirilmesi için imkanlar var. Türkiye ABD`nin zoraki baskılarından bıkmış durumda. Washington, iki sene önce NATO müttefiki olan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan`ı askeri darbeyle devirmeye çalıştı. Ama Türkiye iktidarı ve halkının iradesi sayesinde bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Bildiğiniz üzere Türkiye Atatürk döneminden itibaren Batı`ya entagrasyon yoluyla ilerlese de onun bu girişimleri hep engelleniyor. Türkiye NATO`ya kabul edilse de Batı`nın ekonomik yapılarının dışında bırakıldı.

Yani Türkiye Batı`ya sade askeri amaçlar için lazım ve bunu Erdoğan da iyi biliyor. Bu durumda Rusya ve Türkiye arasında tüm alanlarda, aynı zamanda askeri teknik alanda da işbirliğinin geliştirilmesi için hiçbir engel yok”.

Kafkas Ömerov

www.yenicag.info

1.4 K