Kazak halkının üç ulu çınarı TÜRKSOY’da anıldı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY, Türk Dünyası’nın önemli şahsiyetlerini genç nesillere tanıtma çalışmalarına devam etmektedir. Türk halklarının milli bilincinin ve kimliklerinin oluşmasında önemli katkı sağlayan bu şahsiyetlerin gelecek nesillere birer örnek teşkil etmesi için yapılan bu çalışmalar, aynı zamanda milli bağımsızlık mücadelesi veren ülkelerin geçmişini de aydınlatmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmalar bir yenisini ekleyen TÜRKSOY, Kazak halkının bağımsızlık hareketi Alaş’ın öncülerinden olan, Kazak halkının üç ulu çınarı; Saken Seyfullin, İlyas Jansügirov ve Beyimbet Maylin’in anısına 21 Ekim 2019 tarihinde Ankara’da anma etkinliği düzenledi.

TÜRKSOY, Türk Dil Kurumu ve Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde “Üç Arıs” – Kazak Halkının Üç Ulu Çınarı adıyla düzenlenen etkinliğe, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Omuraliyev , Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Kazakistan’ın Almatı Eyalet Kültür Müdürü Marlen Kolbayev, Türkiye ve Kazakistan’da faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların temsilcileri, edebiyat ve sanat adamları, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasında, TÜRKSOY olarak anma yılı ilanı, “Türk Dünyası Öncüleri” gibi etkinlikler ile tarihimize ve kültürümüze önemli katkılarda bulunan birbirinden değerli kültür insanlarını Türk Dünyası’na tanıtmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Düsen Kaseinov, TÜRKSOY çatısı altında Kazak halkının üç ulu çınarının 125. doğum yıldönümünü hep birlikte yâd etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kaseinov, “Kazak tarihine emsalsiz hizmet ve fedakârlıkları ile damgasını vuran Üç Ulu Çınar-Üç Arıs: Saken Seyfullin, İlyas Jansügirov, Beyimbet Maylin… İşte, ulusları büyük millet yapan içlerinden çıkardıkları böylesine görkemli şahsiyetlerdir. Bıraktıkları eserleri ve ilkeli duruşlarıyla kültürümüze ışık tutan bu ulu çınarlarımızın gelecek nesillerimize örnek olmasına büyük önem veriyoruz.” diye konuştu.

Konuşmasında Kazak halkının üç önemli evladının Türkiye’de tanıtılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükelçi Abzal Saparbekulı, her bir halkın aydınının yaşantısının, sadece onun yaşadığı ızdırapları içermediğini, aynı zamanda, toplumunun ve halkının ızdırabını, tarihini ve mücadelesini yansıttığını kaydederek, TÜRKSOY çatısı altında anılan Üç Arıs’ın da Kazak halkının tarihinin ve milli mücadelesinin ayrılmaz parçaları olduğunu vurguladı.

Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Omuraliyev ise, TÜRKSOY’un yaptığı çalışmalarıyla Türk halklarının tarihinde iz bırakmış değerli şahsiyetlerimizi anma toplantılarıyla çok önemli bir görevi icra ettiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Gürer Gülsevin, TÜRKSOY başta olmak üzere, Türk coğrafyasında faaliyet gösteren kuruluşların çalışmalarının Türk halkları açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Üç ulu çınarın kişilikleriyle bir milleti temsil eden şahsiyetler olduğunu dile getiren Gülsevin, bu şahsiyetlerin yaptıkları çalışmalar ve verdikleri mücadelelerle Türk coğrafyasını bir araya getiren unsurlar olduğunu ifade etti.

Konuşmasında, Türk halkını “kökü derinlerde olan, binlerce yıllık geçmişten bugüne uzanan büyük bir çınara” benzeten Kazakistan’ın Almatı Eyalet Kültür Müdürü Marlen Kolbayev, ortak tarihe ve kültüre sahip Türk halklarını da bu çınarın dünyaya yayılan dalları olduğunu kaydetti.

Bugün 125. doğum yıldönümü vesilesiyle anılan Saken Seyfullin, İlyas Jansügirov ve Beyimbet Maylin’in Kazak halkının bağımsızlık mücadelesindeki rolüne değinen Kolbayev, “ Onlar ‘Alaş bayrağının altında güneş sönene kadar sönmeyeceğiz.’diyen geçmişteki Alaşçıların temsilcileridir. Onlar dünkü ‘Dar yol, kaygan geçitli’ zamanın şahitleridir. Onlar Stalin’in düzenlediği aydınlar katliamının suçsuz kurbanları, kaderin zorluklarını çekmiş yetenek sahiplerdir. “ diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Saken Seyfullin, İlyas Jansügirov, Beyimbet Maylin hakkında sunumların yapıldığı panele geçildi.

Panelde, Kazakistan Cumhuriyeti Milli Bilimler Akademisi Edebiyat ve Sanat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kenjehan Matıjanov “İlyas Jansügirov ve Milli Ruh”, Kazakistan Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bauırjan Jakıp “Beyimbet Maylin’in Hayatı ve Eserleri”, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öner “Tarihin Sınavında Kazak Milli Kimliği”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güljanat Kurmangaliyeva Ercilasun “Alaş Aydınları ve Stalin Sürgünü”, Kazakistan Cumhuriyeti Milli Bilimler Akademisi Edebiyat ve Sanat Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Yertay Sultan “Saken Seyfullin ve Türk Dünyası”, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemile Kınacı “Saken Seyfullin’in Kazak Edebiyatındaki Rolü”, Saken Seyfullin’in Akrabası Sofiya Seyfullina “Saken Seyfullin’in Son Yılları”, Kazakistan Cumhuriyeti Milli Bilimler Akademisi Edebiyat ve Sanat Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Yertay Sultan “Saken Seyfullin ve Türk Dünyası”, Müzik Araştırmacısı, Sanatçı Yerlan Tuleutayev ise “Saken Seyfullin’in Müzik Mirası” konularında bildiri sundu.

Panelin ardından Kazakistanlı saz ve söz ustaları Aydana Anapyayeva, Beybit Musayev ve Yerlan Tuleutayev Saken Seyfullin ve diğer şairlerin sözlerine bestelenmiş şarkılardan örnekleri icra ettiler.

Etkinlik katılımcılara plaket ve sertifika takdiminin ardından günün anısına çekilen aile fotoğrafıyla sona erdi.

www.yenicag.info

881