Trump ve Amerika’da “Gorboçov Perestroykası”: İç Savaşı Kim Kazanacak?

Yemin töreninde konuşma yapan yeni seçilmiş Amerikan Cumhurbaşkanı Donald Trump ABD’nin bundan sonra devam edeceği yeni rotayı açıkladı.

Yeni Başkan eğer devlet sıradan insanların denetimi altında değilse, yönetimde hangi partinin olmasının hiç fark etmediğini belirtti.

“20 Ocak 2017 yılı her kesin yönetime sizin geçtiğiniz gün olarak hatırlanacaktır. Bu ülkenin kadın ve erkekleri bir daha unutulmayacaklar. Dünya böylesini hiç görmedi. Amerikalıların güzel işi, çocuklarının çok iyi okulları olacaktır” – Trump seçmenlerine seslendi.

Trump ABD’li hiçbir annenin yoksul yaşamayacağı sözünü verdi.

Biz başka ülkelerin sınırlarını koruyarak, kendi ülkemizi unutuyoruz. Buna trilyonlarca dolar harcıyoruz” – Trump ekledi. “ABD kendi zenginliklerini başkalarına dağıtıyor. Bundan sonra ABD yalnız ileri bakacaktır. Amerika bugüne kadar hiç görmediğimiz gibi olacaktır. Biz işimizi, sınırlarımızı, refahımızı, hayallerimizi geri alacağız”.

“Amerika radikal İslam’ın önünü kesecektir. Biz onu yeryüzünden sileceğiz” – Trump söz verdi.

Cumhurbaşkanı ABD’de fabrikaların durduğunu, fakat durumu düzelteceğini söyledi.

“Yetenekli öğrencilere gereken eğitim fırsatı sunulmuyor. Buna burada ve hemen son verilecektir! Biz – bir milletiz. Onların acısı – bizim acımızdır. Bu bağlamda onların hayalleri – bizim hayalimizdir” – Trump söyledi.

Donald Trump bugün yerdiği yeminin Amerikan halkına verdiği söz olduğunu dedi.

Amerika yeniden kurulacaktır! – Cumhurbaşkanı Donald Trump söz verdi. – Ben sizler için son nefesime kadar mücadele edecek, asla teslim olmayacağım. Ben verdiğim her soluk adına yemin ediyorum: ben hiçbir zaman sizin millet olarak mahvınıza müsaide etmem. Biz kendi ülkemizi Amerikan ellerimiz ve Amerikan emeğimizle yeniden kuracağız. Biz diğer ülkelerle dostluk edeceğiz. Fakat o ülkelerin ulusal çıkarlarının onlar için bizimkinden daha önemli olduğuna dikkat edeceğiz.

Siyasal yorumculara göre, Trump’un ABD’de yaptığı konuşma Gorbaçov’un SSCB’nin çöküşü öncesi yaptığı konuşmasını andırıyor. O zaman Gorbaçov Sovyetler Birliğini yeniden kurmaya, onun ekonomisine özellikle dikkat çekmeye, “glasnost” ilan ederek ve devlet yönetiminde reformlar yapmaya yeltenerek dünyadaki en büyük imparatorluğu yıktı, çok kısa süre içinde SSCB’ni yok etti.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

905