"Türkiye, her zaman Azerbaycan'ı haklı davasında destekleyecek"

Bugün Bakü’nün Hırdalan kasabasında TİKA’nın restore ettiği 149 sayılı ortaokulun açılış töreni gerçekleşti. Törene Türkiye’nin Azerbaycan’daki Büyükelçisi Erkan Özoral, TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa ve Eğitim Bakanlığı’nın yetkilileri katıldı.

Açılış töreninde Azerbaycan ve Türkiye’nin ulusal marşları seslendirildi. Daha sonra okul müdürü Arzu Gadirova katılımcıları selamladı ve okulun tamirinde emeği geçenlere derin minnettarlığını belitti.

TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa konuşmacı olarak şunları söyledi:

“Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün TİKA’nın Azerbaycan’da gerçekleştirdiği projenin açılışı için bir araya geldik. Azerbaycan’da biz bir çok faaliyetler ve projeler hayata geçiriyoruz. Bugün de 149 sayılı ortaokulun açılış töreninde bulunmaktayız. Dün tüm dünya çocuklarına armağan edilmiş 23 Nisan’ı kutladık. Bugünse çocuklar okullarına kavuşuyor. Bir buçuk milyondan fazla insan Ermeni işgali yüzünden yerinden yurdundan edilmiştir. Eğer bu durum olmasaydı bu çocuklar kendi yurtlarında Ağdam’da eğitim alacaktı. Türkiye olarak, TİKA olarak her zaman Azerbaycan’ın haklı davasında onun yanındayız, destekçiziyiz.

Ayrıca Adem Urfa Yeniçağ’a konuşarak, TİKA’nın bu tür projelerinin sürdürüleceğini söyledi:

“Biz TİKA olarak Eğitim, Sağlık ve Tarımcılık konusunda projeler gerçekleştiriyoruz. Özellikle Eğitim alanında bu tür okulların inşa ettirilmesi ve tamirine dikkat ediyoruz. Bugün burdaki çocukların rahat bir şekilde eğitimlerini devam ettirmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Biz kardeş ülke olarak Azerbaycan’a her alanda desteğimizi ifade etmekteyiz.”

Türkiye’nin Azerbaycan’daki Büyükelçisi Erkan Özoral konuşması sırasında Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olacağını belirtti:

“Bugün böyle anlamlı bir tören vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Türkiye ile Azerbaycan elbette ki iki devlet, bir millettir. Bu söz boşuna söylenmiş değil. Bizim bugün burada bulunmamızın sebebi de bizim iki devlet, bir millet olmamız. Türkiye ile Azerbaycan bir birinden ne kadar ayrı kalmış olsa da, bir birinden ne kadar uzak durmuş olsa da, aralarına ne kadar demirden perdeler girmiş olsa da bir birinden hiçbir zaman ayrılmadı. Hepimiz Türkiye’yi burada, Azerbaycan’ı da Türkiye’de yüreğimizde taşıdık. Bizler Türkiye’de de her zaman Azerbaycan sevgisiyle yaşadık. Biliyorduk ki, sizler de aynı şekilde yüreğinizde Türkiye sevdası taşımaktaydınız. Az önce Adem bey de vurguladı, bugün bu okulda eğitim alan öğrenciler hiç şüphesiz ki, burada olmamalıydı, onlar Ağdam’da büyümeli, Ağdam’da okumalıydılar. Ancak maalesef olaylar bizi bu noktaya getirdi.

Bugün bizler sevgili kardeşlerimizin yanındayız ve Türkiye olarak onları hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız. Bugün bazıları utanmadan Türkiye’yi soykırım yapmakla suçluyor, oysa ki bu kişiler asla unutmamalı ki daha bundan 20 sene, 25 sene önce yaptıkları bütün dünyanın gözü önünde işledikleri suçlar, katliamlar herkesin hafızasındadır. İnkar edenlerin de hafızasındadır. Bugün suçluluk psikolojisiyle kendi suçlarını ört bas edebilmek için Türkiye’yi hiç işlemediği bir soykırım suçuyla suçlamaktadır. Bugün şu manzara göstermeli ki, Türkiye’yi karalamaya çalışanlar esas suçlunun kendisidir. Ağdam’da Karabağ’da yaraladıkları, göçkün durumuna soktukları Azerbaycanlılar, şehitlerin yakınları hala hayattadır. Onların anlattıkları hala canlıdır ve hiçbir zaman da unutulmayacaktır. Belirttiğim gibi Türkiye her zaman Azerbaycan’ın bu haklı davasında onun yanında olacaktır, bu yara iyileşene kadar elinden ne geliyorsa yapacaktır. Ben bu okulun tamir olunmasında emeği geçen TİKA’ya, Ağdam ilinin Eğitim Müdürlüğü’ne ve bugün aramızda bulunan Eğitim Bakanlığı’nın temsilcilerine canı gönülden teşekkür ediyorum.”

Ayrıca Büyükelçi törene katılan gazetecilerin de sorularını yanıtladı.

Açılış sonrası Büyükelçi Erkan Özoral, TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa sınıf odalarını gezerek, öğrencilerle sohbet etti. Okul müdüresi Arzu hanım, okulda seçmeli Türkçe derslerinin de olduğunu ve böylece öğrencilere Türkiye Türkçesinin öğretileceğini de belirtti. Törenin diğer katılımcısı Yunus Emre Enstitüsü Türkçe eğitimle ilgili sorumluluğu kendi üzerine almıştır.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü’nün Eğitim Koordinatöru Ali İhsan Çevik de Yeniçağ’a konuşarak konuyla ilgili kapsamlı bilgi verdi:

“Türkçe dersleri Bakü’deki Türk okullarıyla beraber bir çok okulda seçmeli ders olarak veriliyor. Bundan başka Bakü Devlet Üniversitesi’nde ve Avrasiya Üniversitesi’nde Türkçe eğitim kursları veriyoruz. Kurslara katılanlar TYS sınavına katılarak eğitimlerini Türkiye’de sürdürme imkanları elde etmiş oluyor.”

Okul müdüresi Arzu Gadirova da, öğrenciler ve öğretmenler adına teşekkürünü ifade ederek hislerini şöyle dile getirdi:

“Bugünün anlam ve önemi bizim için çok büyüktür. Öğrencilerimizin daha iyi eğitim alabilmesi için artık tüm imkanlar mevcut. Bu çocuklar burada vatan için faydalı büyük insanlar olarak yetişecektir.”

Muhabir: Aytek Yusifsoy

Fotoğrafçı: Cemale Alizade

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

1.4 K