Türkmenistan`daki kriz: İnsanlar nakit para çekmek için Özbekistan’a gidiyorlar

Türkmenistan’da bir süredir nakit para eksikliği yaşanıyor. İnsanlar için para çekmek giderek zorlaşıyor.

Türkmenistan vatandaşlarının nakit para için Özbekistan’a gittikleri ve bu nedenle Aşkabat’taki Özbekistan Büyükelçiliği önünde uzun kuyrukların yaşandığı öğrenildi. Yerel kaynaklara göre, 13 Kasım’da sabah 7 saatlerinde 250 kişinin Özbekistan Büyükelçiliği önünde kuyruk oluşturduğu görüldü.

Türkmenistan vatandaşlarının Özbekistan’a geçerek çeşitli malların ticaretini yaptıkları, bunun karşılığında aldıkları parayı da dolara çevirerek ülkelerine döndükleri öğrenildi. Türkmenlerin bu yolculuğu bir geçim kaynağı yaptığı öğrenildi. Ayrıca birçok Türkmen akrabalarının banka kartını alarak Özbekistan’daki ATM’lerden dolar olarak para çekip Türkmenistan’a geri dönüyor.

Geçen aylarda Türkmenistan devleti, ATM önlerinde uzun kuyruk oluşturan kişileri tutuklamıştı. Ülkede 2015 yılından itibaren sert düşüş gösteren enerji fiyatları sonrası ekonomik anlamda büyük bir gerileme yaşandı.

Petrol ve doğalgaz gelirlerine bağlı olan Türkmenistan ekonomisi, petrolün 30 dolar seviyesine gerilemesi sonrası ekonomik kriz yaşandı. Ülkede en temel ihtiyaç maddelerinde yetersizliklerin yaşandığı ve birçok markette kota uygulamasına geçildiği belirtiliyor.

www.yenicag.info

964