IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin hilafetini ilan ettiği Musul’daki Nuri Camii imamı Mela Hemud Hilali, IŞİD’in Musul’a girişini ve sonrasında yaşananları anlattı…
IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin hilafetini ilan ettiği Musul’daki Nuri Camisi imamı Mela Hemud Hilali, IŞİD’in Musul’a girişini ve sonrasında yaşananları Rûdaw’a anlattı.
İşte o röportajın ilgili bölümü:
Bağdadi’nin Nuri Camii’inde okuduğu hutbenin sizin okuduğunuz hutbeden farkı neydi?
Bağdadi Musul’a girdikten 1 ay sonra camiye gelerek hilafetini ilan etti. Halk değişime açtı. Bu nedenle de çok normal duygular barındırıyordu. Ebubekir Bağdadi’yi büyük bir taleple karşıladılar. Bağdadi’nin hutbesi, hilafet ilanı bizim günlük yaşam ve halkın gereksinimleriyle ilgiliydi. Ancak Bağdadi, hilafetini burada ilan edildiği mesajını vermek istiyordu.
Bağdadi’nin arkasında kim namaz kılıyordu?
Hilafet ilanı sırasında ben de oradaydım. Halkın rutin ibadet gününde camiye gelmişti. Namaz vaktinin yakınlaşmasıyla yanımıza biri gelerek, “Birazdan Şeyh İbrahim Awad adlı kişi konuşacak” dedi. O zaman kalabalık halife olduğunu anladı.
Saat 09:00’da camide hareketlilik başladı. Örgüt mensupları camiye gelerak arama yaptılar. Caminin dışında da çok sayıda örgüt mensubu vardı. Halk o zaman anormal bir durum olduğunu ya da özel birinin geldiğini düşündü. Tüm iletişim araçları kesildi. O zaman bir şeylerin değiştiğini anladık.
Videolarda Bağdadi’nin arkasında namaz kılanların yüzleri görünmüyor. Onlar kimdi?
Çoğu örgüt mensubuydu. Sıradan mı yoksa yetkili mi bilmiyorum. Üyeleri dışında kimse konumlarını bilmiyordu. Ancak ilk sırada örgüt mensupları olduğundan eminim.
Bağdadi ile konuşabildiniz mi?
Hayır. Camiye geldiği gibi mihfere çıkıp hutbe verdi. Bitirdiği gibi de doğrudan çıktı. Çıktığında bazıları elini öpüp ona dua ediyordu. Büyük bir kalabalık oluştu. Çok sayıda koruması vardı. Etrafı kalabalık olduğu için yanına yaklaşamadım.
IŞİD’in katlettiği insanları videoya çekip yayımlamasından sonra halk nasıl tepki verdi?
Halk korkmaya ve şüphelenmeye başladı. Söylem ve uygulamaları arasında farkın olduğu ortaya çıktı. IŞİD mensuplarının halka yaklaşımı çok sertti. Kadın ve çocuklar için de hiç yumaşak değillerdi.
Cami imamı olarak Bağdadi’nin İslam halifesi olduğu hissine kapıldınız mı?
Gerçeği söylemek gerekirse hiç hissetmedim. Çünkü örgütün yandaşları arasında da şiddet yaşanıyordu. Onlardan ayrılmak isteyen birini öldürüyorlardı. Bu da normal bir durumun olmadığını gösteriyordu.
Bağdadi’nin imamlarla diyalogu nasıldı?
Onlara üye olmayan imamların işine son veriliyordu. Sadece onların yandaşları üye olabiliyor, camilerde hutbe okuyabiliyorlardı.
Hutbede okunması gereken konuları kim seçerdi?
Ben o dönemde imamlık yapmadım. Ama durumdan haberdardım. Hepsi tek bir hutbe okurdu. İsteğe dayalı hutbenin okunduğuna ya da içeriğinin değiştirilebileceğine inanmıyorum. Çünkü doğrudan soruşturmaya tabi tutulup cezalandırılıyorlardı.
Halkın Bağdadi’nin arkasında olmasının sebebi neydi? Nasıl bir özelliğe sahipti Bağdadi?
Hiçbir özelliği yoktu. Sosyal medya üzerinde yaptıkları propagandalardı. Halkın ona hayranlık göstermesi için çok ciddi propagandalar yapılıyordu. Öyle ki halk, hilafete, İslam ve asayişe ilişkin hayaller kurmaya başladı. Şunu unutmamak gerekiyor, halkın İslam hakkında bilgisi çok azdı bu yüzden Bağdadi dikkat çekiyordu.
IŞİD neden Musul’daki dini ve tarihi yerleri harabeye çevirdi?
Cami ve tarihi yerlerin içinde mezarlıkların olduğunu, mezarların olduğu yerde de namaz kılınamayacağına inanıyorlardı. Bu nedenle de bu tür yerlerde namaz kılınmasına da izin vermeyip yıkıyorlardı.
kaynak: odatv.com