Kazakistan Parlamentosu TDT’nin kurucu belgesinde değişikliklerin yapılmasını öngören protokolü onayladı
Kazakistan Parlamentosu’nda Türk Devletleri Teşkilatı’nda (TDT) gözlemci ülkelerin imkanlarını genişleten teşkilatın kurucu belgesi Nahçıvan Anlaşması’nda değişikliklerin yapılmasını öngören protokol onaylandı.
Kazakistan Parlamentosu’nun üst kanadı Senato’dan yapılan açıklamada, bugün yapılan genel oturumda, 12 Kasım 2021’de Türk Dili Konuşan Ülkelerin İşbirliği Konseyi’nin Türk Devletleri Teşkilatı olarak adlandırılmasına ilişkin kararın alınmasından sonra konseyin kurucu belgesi olan Nahçıvan Anlaşması’nda gerekli değişikliklerin yapılması amacıyla 11 Kasım 2022’de TDT Devlet Başkanları Semerkant Zirvesi’nde imzalanan protokolün onaylandığı bildirildi.
Açıklamada, geçen hafta Kazakistan Parlamentosu’nun alt kanadı Meclis’te onaylanan protokolün Senato’nun Dış İlişkiler, Savunma ve Güvenlik Komitesi’nde de detaylı bir şekilde incelendiği kaydedilerek, “Protokolün onaylanması, Türk devletleriyle daha ileri çalışmalar için sağlam bir temel oluşturacaktır.” denildi.
Ayrıca Nahçıvan Anlaşması’nı tadil eden bu protokolün, TDT’nin uluslararası hukuk çerçevesinde resmen teşkilat olarak kabul edilmesine ve gözlemci üye ülkeler için de teşkilatın faaliyetlerine katılımını genişletmesine imkan sağladığına işaret edilen açıklamada, “Türk devletleriyle işbirliği ülkemizin dış politikasında stratejik önceliğe sahiptir.” ifadesi kullanıldı.
Senatör Alişer Satvaldiyev, oturumda yaptığı açıklamada, Nahçıvan Anlaşması’nda 10 maddelik bir değişikliğin yapılmasını öngören protokolün Kazakistan’dan önce Türkiye ve Azerbaycan’da onaylandığını anımsattı.
Satvaldiyev, Kazakistan’ın Türk dünyasının ata yurdu olarak kabul edildiğini ve teşkilata üye ülkeler ile ilişkilerini geliştirmeye önem verdiğini sözlerine ekledi.