“Hafter, Putin`i hayal kırıklığına uğrattı” – Ukraynalı uzman

Yenicag.ru`nun sorularını Ukraynalı Türkiye uzmanı Grigoriy Mavrov cevapladı.

– Mokova ve Berlin`de düzenlenen Libya konferanslarında bir sonuç elde edilmedi. Erdoğan, Libya`nın meşru hükumetini; Rusya, Mısır, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri ise Hafter`i destekliyor. Durum böyleyken bu ülkede yeni bir savaş çıkabilir mi?

– Görünen o ki, Moskova Hafter`den vazgeçmeye başlamış. Fakat henüz bir sonuç çıkarmak için çok erken. Hafter`in esas destekçileri olan Emirlikler ve Suudi Arabistan, Moskova ve Berlin`de sunulan teklifleri gerçekleştirmek için hazır değiller. Böyle bir durumda bu ülkelerin savaşa doğrudan girmeleri imkansız. Suudi Arabistan, ciddi kayıplar yaşadığı Yemen’de iyice sıkışmış durumda ve Emirlikler, Haftar’a güç dengesini ciddi şekilde değiştirmek için yeterli yardımı da sağlayamıyor.

– Ankara ve Moskova arasında Libya konusunda fikir ayrılıkları var. Fakat taraflar resmi şekilde aralarındaki anlaşmazlıkları açıklamadılar. Birçok uzman Libya çatışmasının Türkiye ve Rusya`yı ciddi bir şekilde karşı karşıya getireceğini söylüyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

– Son birkaç yıldır Ankara ve Moskova arasında anlaşmazlıkların arttığını görüyoruz. Fakat buna rağmen taraflar Rus askeri uçağı Türkler tarafından vurulduktan sonra yaşananların tekrarlanmaması için çaba sarfediyorlar. Moskova ve Ankara`nın Libya`daki tutumları arasında benzerlikler var ve onların burada birbirilerine zıt olduklarını söyleyemeğiz. Rusya ve Türkiye`nin Libya hakkında birlikte bir plan hazırladıklarını düşünüyorum və bu planı gerçekleştirmek için birlikte hareket edecekleri kanaatindeyim.

– Donbas`taki münakaşa ve Kırım`ın ilhakı konularında siyasi sürecin yavaş işlemesi Ukrayna`nın bu topraklar için verilen mücadeleden “bıktığını”n göstergesi. Peki sizce Kırım ve Donbas etrafındaki münakaşa “donmuş çatışma”lara eklenecek mi?

– Kiev`in bu arazilerin geri döndürüleceğine inancını yitirdiğini düşünüyorum. Zelenski ve Putin arasında Norman formatı çerçevesinde yürütülen müzakereler de sonuçsuz kaldı. Zelenski, Moskova`nin barış için çaba sarfetmediğini gördü. Zelenski, bundan sonra Rusya`ya daha çok yaptırımların uygulanması stratejisi yürütecek. Kırım ve Donbas`ın Ukrayna`ya geri verilmesi için bundan iyi bir yol görmüyorum. İlişkilerin iyileşmesi ise Moskova`da hakimiyet değişikliğinden sonra ola bilir.

Konuştu: Kafkas Ömerov

Çeviri: Agil Bekir