Aydınlar, "Hocalı için konuşalım" dediler - İstanbul Üniversitesi`nde yapılan panelde sosyal medya çağrısı yapıldı

İstanbul`da yirminci yüzyılın en büyük facialarından olan Hocalı Soykırımı`nın 28. yıldönümü dolayısıyla “Hocalı için konuşalım” isimli panel düzenlendi.

Azerbaycan ve Türkiye`nin önde gelen aydınlarının katılımıyla İstanbul Üniversitesi Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu, Azerbaycan Yeni Çağ Medya Grubu ve Azerbaycan-Türkiye Evi`nin (ATEV) organizatörlüğünde Hocalı için konuşalım paneli düzenlendi.

Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger`in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ATEV Başkanı, Doç. Dr. Tenzile Rüstemhanlı, Avukat Melahat Gurbanova, Prof. Dr. Nesrin Sarıahmetoğlu ve Dr. adayı Aynur Hüseynova konuşma yaptı.

Panelin açılış konuşmasını yapan istanbul Üniversitesi Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu Başkanı Anar Can Kıtay, 26 Şubat tarihinin önemini vurguladı, günün dayanışma ve birlik günü olduğunu söyledi ve panele katılanlara teşekkürünü ifade etti.

Agil ALesger, 28 yıl önce Hocalı`da Azerbaycanlılara karşı soykırım yapan Ermenilerin arkasında olan güçlerin, bugün aynı planla Türkiye`ye karşı yer aldıklarını vurguladı:

“Bölgedeki aktörlerin değil, maşaların değiştiğini görüyoruz. Dün maşa olarak Ermenileri kullananlar bugün PKK, IŞİD, Esed ve başka terörist güçleri maşa olarak öne çekiyorlar. Aynı zamanda dün Hocalı`da soykırım yapan ermenilerin yanında olan Rus zihniyeti, bugün İdlib`de Türklere karşı olan güçlerin yanındadır.”

Panelde konuşan ATEV Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Türk dünyasının Hocalı Soykırımı`na daha da hassasiyet göstermesi gerektiğini söyledi:

“Ermenilerin 28 yıl önce Hocalı`da yaptıkları soykırımın hedefi yalnızca Azerbaycanlılar değil, hem de tüm Türk dünyasıydı. Türk kanını taşıyan her kes Ermenilerin ve onların hamilerinin düşmanıdır. Onlar bizleri yok etmek için tüm güçleriyle çalışıyor, planlar hazırlıyorlar. Buna göre de Hocalı Soykırımı gibi Türklere karşı yapılan tüm planlara aynı tutumu sergilemeli ve onların karşısında birlikte durmalıyız. Böyle olmazsa eğer, Hocalı son faciamız olmayacak.”

Tenzile Rüstemhanlı`dan sonra söz alan Azerbaycan Kerkük Kültür ve İşbirliği Merkezi başkanı, avukat Melahat Gurbanova, Hocalı Soykırımı`nın uluslararası alemde tanıtımının yapılması için gösterilen çabaların daha da arttırılması gerektiğini vurguladı:

“Türkiye`den başka dünya ülkelerinde Hocalı hakkında yeterli seviyede bilgilendirme yok. Son yıllar bu yöndeki çabalarımızı arttırıyoruz, fakat bu yeterli değil. Hocalı Soykırımı`nı dünya gündemine taşımalı ve bu facianı yapanların hakettikleri cezayı almaları için elimizden geleni yapmalıyız.”

Hocalı Soykırımı`nı tüm insanlığa karşı işlenmiş bir cinayet olduğunu belirten Prof. Dr. Nesrin Sarıahmetoğlu, bu faciada eli olan herkesin cezalandırılması gerektiğini ifade etti:

“Hocalı Soykırımı, tüm Türk dünyasına ve insanlığa karşı yapılmış bir cinayettir. Yüzlerce masum insanın katledilmesi, binlerce insanın yaralanması ve kendi yurtlarından uzak düşmesi ile sonuçlanan bu cinayet cezasız kalamaz, kalmamalı.”

Dr. adayı Aynur Hüseynova konuşmasında Hocalı Soykırımı`nın dünyada tanıtılmasına yönelik faaliyetlerin genişletilmesinin önemine dikkat çekti:

“Asrın faciası olan Hocalı Soykırımı`nın dünyada hukuki açıdan tanıtılmasına yönelik faaliyetler genişletilmeli. Hocalı Soykırımı`nı tanıyan devletlerin sayısının arttırılması için daha büyük çaba sarfetmeliyiz.”

Panelin sonunda konuşmacılar gençlere sosyal medyada aktif olmaları, #HocalıyaAdalet, #HocalıiçinPaylaş, #JusticeforKhojaly, #ShareforKhojaly hashtaglarıyla twit atıb, yorum yapmaları konusunda çağrıda bulundular.

Panel sosyal medya çalışması ile devam edecek.

www.yenicag.info

813