Azerbaycan’da Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu’nu açan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
9 YIL kadar önce, Bakü-Tiflis- Kars (BTK) Demiryolu projesini yazmak için bölgedeydik. Tüm hattı araştıran Mustafa Alkan’ın (Şimdi kendisi Habertürk Dış Haberler Servisi’nde) konuştuğu Azeri demiryolu mühendisi Cemil Kasımov, Gürcistan’daki Ahılkelek şantiyesini gezdirirken gururluydu. 11’i Türk 60 personelli şantiyede iş başlamış, Kasımov “Şaha kalkmış at gibiyiz” diyordu. 1 hafta sonra Rusya, “Gürcistan’ı barışa zorlama” operasyonuna girişti. Kasımov şantiyeye kilit vurup Bakü’ye döndü. Ama ümidini yitirmedi. “Bizim buralarda olur böyle şeyler. Gelip geçer” demişti. Öyle de oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölge ülkelerini teşvik eden, yönlendiren liderliği; Başbakan Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanı olduğu 2008’de temeli atılan projede ısrarıyla, BTK’da seferler başladı. Tek yol olarak açıldı ama ikinci yolun altyapısı tamam, inşaatı sürüyor. Elektriği de ocakta veriliyor. Toplam 829 kilometre. Uzun, siyasi ve ekonomik nedenlerle çok da zorlu bir güzergâh… Ama BTK’nın bağlandığı başka projelerle tablo şu:
İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanı, 2 şerit demiryoluyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Boğaz’ın altından geçecek yine demiryollu 3’üncü tünel, inşaatı başlayan 1915 Çanakkale ve açılan Osmangazi köprüleri, Anadolu ve Trakya’da biten, inşaatı süren hızlı tren hatları, yeni limanlar… BTK, 40-50 milyar dolarlık bir altyapıyla birleşiyor. Böylece Türkiye dünya çapında bir lojistik merkeze dönüşebilir. Doğu-Batı arası her yoldan yıllık 1 trilyon dolarlık ticaretten zamanla alınacak pay, milli gelire milyarlarca dolar katabilir. BTK’nın birleştireceği hattın en büyük rakibiyle kıyaslaması, cazibesini gösteriyor:
Almanya-Çin arasında 7 farklı iklim, 6 zaman dilimi ve 9 bin kilometresi Sibirya’dan geçen Trans Euroasia, sadece 5 ülkeyi kapsıyor. BTK ise 20 ülkeyi yakın iklimlerde birleştirebilir. Ciddi bir rekabet Türkiye’yi bekliyor. Ancak dönüş yolunda söze BTK ile başlayan Erdoğan, “O güçlerin bu tür projelerle ilgili ne düşündüğü bizi ilgilendirmez. Bizim ne yaptığımız bizi ilgilendirir” diyor: “TANAP ile Avrupa’nın doğalgazını, petrolünü de biz vereceğiz inşallah. Diğer ülkelerle demiryollarımızı da yapıp doğru bildiğimiz yolda ilerleyeceğiz… Türkiye’den Kazakistan’a demiryolu ağını tamamladık. Londra’ya kadar devamı söz konusu. Gerek insan, gerek yükte çok güçlü bir yeni ulaşım ağı oluşuyor… Ayrıca Azerbaycan ile 6 anlaşma imzaladık. Enerji hariç 1.6 milyar dolarlık ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 2018’de Kafkas İslam Ordusu’nun kuruluşunun 100’üncü yılını beraber kutlayacağız. Yukarı Karabağ için haklı davalarında Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceğiz. Sayın Putin ile bu konuyu bizzat görüşeceğim, çünkü hakikaten bu işe asılırsa netice almak çok daha kolaylaşır. Bakü’de Ziraat Bankası Azerbaycan Genel Müdürlüğü’nün açılışı da yapıldı. Bir de Dünyagöz’ün buradaki yeni hastanesinin açılışı oldu. Nahçıvan’a canlılık için de 120 milyon dolarlık gıda ithalatı uygulaması başlıyor…”
www.yenicag.info