“Bölgenin geleceği: jeopolitik çağrılar ve perspektifler” isimli Uluslararası Sempozyumun 1. paneli sona erdi.
Halk şairi Sabir Rüstemhanlı’nın sunduğu panele Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, rus uzman, gazeteci Maksim Şevçenko, “BakuNetwork” şirketinin müdürü Gülnare Memmedzade, Kazakistan Girişimciler Odası Yönetim Kurulu üyesi Murat Abenov, Kafkasya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü siyasi danışmanı Gela Vasadze konuşmacı olarak katıldı.
Hasan Öztürk, bölge güvenliğinden bahsederek bölge ülkelerinin işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
Daha sonra Rus uzman Maksim Şevçenko konuşması sırasında Rusiya-Türkiye ilişkileri ve bu ilişkilerin Kafkasya, Orta Asiya, Orta Doğu bölgelerindeki jeopolitik süreçleri nasıl etkilemesi konularına değindi.
” “Uçak krizi”nin iki ülke arasında az daha savaş çıkaracaktı. Ama Türkiyedeki darbe girişimden spnra Türkiye’de ve ordunun içinde bazı güçlerin ülkeyi Rusya’yla karşı karşıya getirme konusunda ilgili olduğu gün yüzüne çıktı. Ama Türkiye iktidarının öngörüsü sayesinde bugün Türkiye-Rusya ilişkileri normale dönüyor ve gelişiyor.
Konuşmasına Kazakça başlayan siyaset bilimci Murat Abenov‘sa, sempozyumun Türk dünyası ve Bağımsız Devletler Birliği için büyük önem arz ettiğini belirtti.
Paneldə konuşan Gürcü uzman Gela Vasadzede, Kafkasya’daki sorunlar ve Rusya’nın bu sorunlardaki rolünden bahsetti. O, yakın zaman içinde Abhaziya, Doğu Osetiya ve Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi gerektiğini ve Rusya’nın bir an önce bölücü güçlere verdiği desteğin kesmesi söyledi.
“Bu sorunların çözülmezse, dış güçler bu durumu kullanacak ve bölgemiz daha büyük savaşların merkezi olma tehlikesiyle karşı karşıya gelecek.”
Azerbaycanlı uzman Gülnare Memmedzade’yse, Ankara ve Moskova işbirliğinin tüm bölge için önemli olduğunu söyledi.
Panelin sonunda Azerbaycanlı siyaset bilimci Elhan Şahinoğlu, Maksim Şevçenko’ya soru sordu:
Elhan Şahinoğlu: Geçen sene Nisan savaşları sırasında Moskova’dan gelen bir çağrıyla Azerbaycan ordusunun operasyonu durduruldu. Azerbaycan-Rusya ilişkilerinin çok iyi düzeyde olduğunu dikkate alırsak, Moskova’nın bir çağrısıyla da Yukarı Karabağ sorununu çözmek mümkün mü?
Maksim Şevçenko: Şimdi siz Moskova’dan Sarkisyan’a bir çağrı gelmesini ve Ermenistan tarafından işgal edilen 7 ilin iade edilmesini mi istiyorsunuz? Ben Nisan savaşlarının detayları hakkında konuşmak istemiyorum. Her iki taraf çok fazla kayıp vermişti. Yukarı Karabağ’da Ermenilerin kaybedeceği hiçbir şey yok. Bu yüzden de savaş kimseye bir fayda vermeyecek. Rusya, Yukarı Karabağı Azerbaycanın toprağı olarak tanıyor. Rusyada Azerbaycanlı işadamları başarılı bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Kaşınmayan bölgeden kan çıkarmaya deymez. Bu sorunun çözüme kavuşmasında iki faktör rol oynamalıdır: Azerbaycan ve Ermenistan”
Not: Uluslararası Sempozyum, Yeni Çağ Medya Grubu, Türkiye Azerbaycan Evi, Türkiye-Azerbaycan İşadamları ve Sanayiciler Birliği tarafından organize edildi.
www.yenicag.info