Rus askeri uzmandan ilk milli uçak gemisi TCG Anadolu DEĞERLENDİRMESİ

Rus askeri uzman, Güneybatı Devlet Üniversitesi profesörü Vladimir Markovçin, Türkiye`nin ilk milli savaş uçağı TCG Anadolu`nun özelliklerini ve uçağın Türkiye için önemini Yenicag.ru`ya verdiği röportajda değerlendirdi.

Markovçin`in sözlerine göre bu savaş uçağı devletin teknolojik ve entelektüel olgunluğunun göstergesi:

Vladimir Markovçin

“Uçak gemisi TCG Anadolu 4 Mayıs 2019 tarihinde suya indirildi. Geminin teknik özellikleri çok iyi biliniyor: Uzunluğu – 232 metre, genişliği – 32 metre, yüksekliği – 58 metre, yük kapasitesi – 28 bin ton. Gemiye, 12 adet F-35B Lightning II savaş uçağının yanı sıra 14’e kadar helikopter, birkaç saldırı uçağı ve oldukça fazla sayıda zırhlı araç yerleştirilebilir. 350 kişilik mürettebatın yanı sıra 750 kişilik destek grubuna ek olarak 9 bin km mesafede maksimum 21 knot (38.89 km/s) hızda 5 bin kişiye kadar taşıma kapasitesine sahip.

Geminin İspanya, Büyük Britanya ve Kuzey Koreli mühendislerle işbirliğinin sonucu olduğunu belirtmekte fayda var. Fakat bu, geminin yapılmasında Türkiye`nin emeğinin olmadığı anlamına gelmiyor. Her şeyden önce gemi Türk tersanelerinde Türk işçiler tarafından yapılmıştır. Kendi uçak gemisinin varlığı bir devletin teknolojik, finansal ve entelektüel olgunluğunun, en karmaşık şeyleri üretme yeteneğinin bir göstergesi. Filoda böyle gemilerin olması ülkenin prestijinin artmasını sağlıyor. Özellikle Orta Doğu`da bu çok takdir ediliyor.”

Uzman, Türkiye`nin bölgesel sorumluluklarının olduğunu ve bölgede patlak veren sorunlardaki tutumundan dolayı Türkiye`ye teşekkür etmek gerektiğini vurguladı:

“Türkiye, haklı olarak hem bölgesel, hem müslüman aleminde lider olduğunu iddia ediyor. Biz bunu İran, Irak, Suriye ve son olarak ta Libya sorunlarında üstlendiği sorumluluklardan görüyoruz. Karmaşık bir zamanda yaşıyoruz ve bu karmaşa içerisinde Türkiye`yi tutumundan dolayı tebrik etmek gerekir.”

Konuştu: Kafkas Ömerov

Çeviri: Agil Bekir

www.yenicag.info

2.3 K