Rusyalı uzman: Moskova, Türkiye'ye baskı uygulamak için Kürt konusunu kullanıyor

“ABD’nin Irak Kürtlerinin bağımsızlık isteğine taraftar olduğunu düşünmek yanlış olur”

Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nün doçenti Mehmet Emin İkbal Dürre, Kürt konusunun Türkiye-Rusya ilişkilerine etkilerini Yeni Çağ Azerbaycan‘a değerlendirdi.

Uzmana göre, Türkiye, yaptırımlara maruz kalan Rusya için vazgeçilmez bir ortak:

“ABD ve diğer Batı devletleri, Irak Kürtlerinin düzenledikleri referandumu ve onların bağımsızlık sloganlarını desteklemediler. Aksine, o devletler referandumdan önce Barzani’nin bu teşebbüsünden vazgeçmesine çalıştılar. Referandum konusunu yalnızca İsrail destekledi. Yani ABD’nin Irak Kürtlerinin bağımsızlık isteğine taraftar olduğunu düşünmek yanlış olur.

PKK’nın oluşturulması konusunda Moskova’nın herhangi bir rolünün olduğuna dair bir bilgim yok. Bazıları PKK’nın SSCB yönetiminin projesi olduğunu iddia ediyor. Hatta birçok uzman bu konuda Türkiye istihbaratının da parmağı olduğu belirtiyor. Ben bu tür iddialara inanmıyorum, çünkü bu konuyla ilgili daha önce hiçbir belgeye rastlamadım.

Türkiye-Rusya ilikişkilerine Kürt konusunun etkisine gelince, şunu dikkate almalıyız ki, Moskova’nın dış politikası ekonomik çıkarlar üzerine kurulu. Batı’nın ciddi yaptırımlarına maruz kalan Rusya için Türkiye vazgeçilmez bir ekonomik ortak. Bilindiği üzere, Türkiye, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarını desteklemiyor.

Evet, Türkiye ve Rusya siyasi ilişkilerinde gerilim oluştuğunda, Moskova Ankara’ya baskı uygulamak için Kürt konusunu kullanıyor. Aslında kimin gücü yetiyorsa bu konuyu Türkiye aleyhine kullanıyor. Türkiye bu konuyu çözmediği sürece bu böyle devam edecek”.

Kafkas Ömerov

www.yenicag.info

3.4 K