"Rusya'nın Ukrayna'ya teklif ettiği senaryo teslim olma pahasına barış"  

“Rusya Ukrayna’yı tampon bölge olarak görüyor”

Bu sözleri Donbas’ta durumun gerginleşmesi olasılığını Yeniçağ.Ru’ya değerlendiren Ukraynalı siyaset bilimci Pavel Kazarin söyledi.

Onun sözlerine göre, Donbas’ta durumun gergin olması çok doğal:

“2015 Minsk anlaşmasından sonra Rusya Donbas’ı Kiev’e yönelik baskı aleti olarak kullanıyor. Sorun yalnızca Ukrayna’nın 2014’e kadar olduğu gibi tampon bölge formatına dönmesiyle çözülebilir.”

Uzman Ukrayna’nın böyle bir senaryoyu kabul etmediğini ve bu yüzden de Donbas’ın Kiev’e yönelik baskı aleti olarak kullanılmasının devam ettiğini belirtti:

“Şahit olduğumuz gerginlikler periyodik olarak tekrarlanacaktır. Bu gerginlik yıllarla devam edebilir. Örneğin, Ortadoğu ve Dağlık Karabağ’da olduğu gibi. Dombas’taki sorunun çözüm anahtarı Kiev’in değil, Moskova’nın elinde. Eğer resmi Moskova’nın başka amaçları olmasaydı, Donbas’ta barış daha kolaylıkla elde edilebilirdi.”

Kazarin, Kiev’in tecavüze uğrayan taraf olduğunun altını çizdi:

“Çok basit bir soru var: Ukrayna ordusu mu Rusya’nın toprağında, yoksa Rusya ordusu mu Ukrayna’nın toprağında? Eğer Kırım’a dikat ederseniz, sorunun cevabını kolaylıkla almış olursunuz. Boyun eğme, teslim olma da bir barış versiyonu. Rusya’nın Ukrayna’ya teklif ettiği senaryo teslim olma pahasına barış.”

Uzmana göre, Ukrayna’nın doğusunda yaşananlar iç savaş değil. Ukrayna ordusu Ruslara karşı mücadele veriyor:

“Rusya kendi ordusunu 15-17 yıl içinde güçlendirdi. Onun ordusu o kadar güçlü ki, son yıllarda Ukrayna’nın bu yönde attığı adımlara rağmen, hala güçler aynı değil.”

Kazarinin sözlerine göre, eğer Rusya destek vermeseydi, Ukrayna kısa vadede kontrolü ele geçirebilirdi.

“Avrupa Birliği’nde 20’den fazla ülke var ve bu ülkelerin hepsinin farklı amaçları ve hedefleri mevcut. Onlardan bazıları Ukrayna-Rusya çatışmasına dahil olmuş durumda. Mesela, Almanya. Bazı ülkelerse aksine. Mesela, Portekiz. Genellikle Batı herşeyi kendi adıyla anar. Mesela, Kırım’ın ilhakını “Kırım’ın ilhakı” olarak değerlendiriyor.”

Uzman, Batı’nın Ukrayna’ya silah vermesiyle ilgili iddiaları da unutmadı:

“Ukrayna herhalde buna sadece mutlu olurdu. Ancak Batı’nın Ukrayna’ya tüm desteği ekonomiye yöneltilmiştir. Ukrayna saldırgana karşı tek başına mücadele veriyor.”

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

1 K