Türk İnternet Medyası RTÜK Çalıştayı gerçekleşti

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Türk İnternet Medyası Birliği (Timbir) tarafından Ankara’da bir otelde mesleğin ve dijital yayıncılığın önemli sorun ve beklentileri ile gerekli yasal düzenlemelerin masaya yatırıldığı bir çalıştay düzenlendi.

Ankara’da geçekleşen çalıştaya 81 ilden ve yurt dışı ülkelerde görev yapan İnternet Medya mensupları, RTÜK ve ilgili meslek kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Çalıştayda “Türk İnternet Medyası ve RTÜK Uygulamaları” ile “İnternet haberciliğinde problemler ve çözüm önerileri” konusu işlendi.

RTÜK Başkan Yardımcısı Orhan Özdemir’in moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda; İnternet Yayıncılığında Lisanslama ve Yetkilendirme Süreçleri, Medyada Dezenformasyon, İnternet Medyası Basın Etiği ve İtibar, İnternet Medyası Hukuki Sorunlar, İnternet Medyasında Teknik Ve İçerik Geliştirme, İnternet Medyasının yasal altyapı ihtiyacı, Yurt dışında Türk Medyası, İnternet Gazeteciliğinde İçerik Üretimi konuları ele alınarak detaylı bir şekilde tartışmaya açıldı.

“ARTIK İNTERNETSİZ EV HEMEN HEMEN YOK”

Etkinlikte konuşan TİMBİR Kurucusu ve IMEF Başkanı Süleyman Basa, “Biz İnternet Medya Bilişim Federasyonu olarak hükümetimizin aldığı kararlarla bugünlere geldik. Artık internetsiz ev hemen hemen yok. Bugün 100 tane kurucuyla 3334 Sayılı Yasa’ya da başvurduk, Cumhurbaşkanımızın onayına sunmak üzere… Sadece üç tane bakanlık görüşü kaldı, onları da tamamladıktan sonra inşallah İnternet Medya Birliği’ni kuracağız. Ankara’da son iki ayda 100 tane gencimizi de NFT uzmanı yaptık Kültür Bakanlığı sayesinde. Dijitalleşeceğiz.” dedi.

“İNTERNET YASASI BİR AN ÖNCE YASALAŞMALIDIR”

İnternet medyasının zamana ayak uydurması ve ülkemizdeki medya sektörünün bu yeni medya alanından en iyi şekilde yararlanması için gerek kamu kurumlarımız ile ve gerekse özel sektörümüz ve STK’larımız ile birlikte hareket etmek çok büyük önem arz etmektedir Bu kapsamda 81 il, 7 ülkede 900 internet gazetecisini bir araya getirerek Türk İnternet Medya Birliği) TİMBİR kurulmuştur.

Bu çalıştayı da Kamudaki gelişmelerin medya mensuplarına en iyi şekilde anlatılması ve medya mensuplarının görüş ve önerilerinin alınması amacı ile organize ettik. RTÜK Başkanlığı da bu konuda bizlere önemli destekler verdi. İnanıyoruz ki internet yasasının çıkması öncesinde gerçekleşecek bu çalıştay, internet medyasına ve ülkemize önemli katkılar sağlayacaktır.’

“BİZ BURADA LİSANSLAMANIN ÖNEMİNE DAİR KONUŞACAĞIZ”

Etkinlikte konuşan bir diğer isim ise RTÜK Başkanvekilli Orhan Özdemir oldu. Özdemir, “Şu anda internet, radyo, televizyon, isteğe bağlı yayıncılık olarak tanımladığımız kısmi kanunumuzda mevcut. 2019 yılında da bununla ilgili yönetmeliğimiz yayımlandı yönetmeliğin yayımlanması akabinde de yasama süreçlerine başladık. Şu anda internet medyasının televizyon, radyo, internet ve isteğe bağlı süreçlerini yürütüyoruz. Yarınki yapılacak oturumlarımızda internet medyasının tüm süreçlerini ayrıntılı olarak bahsedeceğiz. IMEF başkanımızın dediği gibi; dezenformasyondan etik ilkelerine lisanslama sürecinde yaşanan sorunlara kadar her alanda değerlendirmelerimiz olacak, değerli konuklarımız olacak. Biz burada lisanslamanın önemine dair RTÜK olarak açıklamalarda bulunacağız.” ifadelerini kullandı.

www.yenicag.info

433