Obama yönetimi, 2011 başından itibaren Suriye politikasında Ankara’yı defalarca yanılttı. Bunu kimi zaman kendi politikalarından geri adımlar atarak, kimi zaman da Ankara’ya tutmaya niyetli olmadığı sözler vererek yaptı.
Amerika, Suriye’de Türkiye’ye birçok kez yalan söyledi. Amerika Türkiye’yi Münbiç, İncirlik ve Bab harekatına yönelik verdiği çok sayıda sözü tutmadı. Bunlardan ilki 21 Ağustos 2012’te yaşandı. Suriye’de kimyasal ya da biyolojik silah kullanımını kırmızı çizgi olarak açıklayan Amerika, beklentilerin aksine rejime müdahale etmedi.
İNCİRLİK SÖZÜ UÇTU
DEAŞ’ın 2014 yılında Suriye’de etkinliğini artırmasının ardından ABD Eylül ayında hava harekatlarına başladı. Temmuz 2015’te ABD, Suriye’de güvenli bölge oluşturulması konusunda Ankara’ya taahhütte bulundu. Böylece 23 Temmuz’da İncirlik Üssü koalisyon uçaklarına açıldı. Türk yetkililer, İncirlik’in bu şartla açıldığı, 90 kilometrelik sınır hattı boyunca rejim uçaklarına da yasaklanacak bir uçuşa yasak bölge oluşturulacağı bilgisini basınla paylaştı. Ancak uzlaşmaya varılan bu planlar, Amerika sözünü tutmadığı için hiçbir zaman hayata geçmedi.
PYD MÜNBİÇ’TEN ÇEKİLMEDİ
Ankara, bölgenin DEAŞ’tan temizlenmesinin ardından YPG unsurlarının Fırat’ın doğusuna geri çekilmesi şartını koştu. 13 Ağustos’ta Münbiç DEAŞ’tan temizlenmişti. Ankara YPG’nin geri çekilmesi ısrarını sürdürdü. Çavuşoğlu 15 Ağustos’ta yaptığı bir açıklamada “Obama sözü verdi” demişti. Ancak bu da diğer sözler gibi yalan oldu. YPG halen Münbiç’te.
Fırat’a engel oluyorlar
Türkiye, İncirlik sonrası ABD’den destek bulamadığı için başlayamadığı sınır bölgesindeki operasyona kendi göbeğini keserek 24 Ağustos’ta başladı. Sınırdan yaklaşık 20 kilometre güneye kadar operasyona ABD savaş uçakları da hava kısmi yardım verdi. Ancak harekat Bab’a yönelince destek kesildi. Üst düzey diplomatik kaynak, El Bâb bölgesinde devam eden operasyonun bu kadar yavaşlamasının sebebinin de ABD’nin attığı adımlar olduğunu söylüyor.
Tr.Yeniçağ.Az
www.yenicag.info