Grigoriy Mavrov: Türkiye'nin NATO'dan ayrılması alyansı oldukça zayıflatacak

“Belirli anlaşmazlıklara rağmen, Türkiye’nin NATO’da kalması Ankara’nın yararına”.

Bunu, ABD’nin Türkiye’ye yönelik son jestlerini Yeni Çağ Azerbaycan‘a değerlendiren Ukraynalı oryantalist, uzman Grigoriy Mavrov söyledi.

– ABD’nin terörist PKK liderlerinin başına para ödülü belirlemesinin nedeni nedir? Ankara bu konuda Washington’a ne kadar güveniyor?

– Şu durumda Washington politikasında bir denge kurarak Türkiye’ye dostluk jestleri sergilemeye çalışıyor. ABD Türkiye’nin Adalet Bakanı Abülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik yaptırımları kaldırdı, aynı zamanda İran’a uyguladığı ambargoyla ilgili Anakara için hafifletici bir durum oluşturdu.

Türkiye’nin Amerikan ortaklarının bu davranışlarını samimi bulmaması başka bir konudur. Mevcut durumda Ankara için temel amaç Washington’un PYD/YPG’ye desteğini durdurmaktır. ABD’yse bunu kabul etmediği için kiçik hediyelerle Türkiye’ye kül yutturmaya çalışıyor.

– Ankara’nın NATO’daki müttefikleriyle ciddi fikir ayrılıklarının olduğu Suriye krizi, Türkiye’nin NATO’dan çıkmasına neden olabilir mi?

– Bence bu, bir istisnadır. Genel olarak NATO içinde hayli sorunlar mevcut ve çoğu uzman alyansın ciddi reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Aynı zamanda NATO, Türkiye’nin savunma gücünün sağlanmasında en önemli etkenlerden biridir. Türkiye’nin savunma sanayisi daha ülkeyi gereken silah ve teknik teçhizatla temin etme gücünde değil.

Bu yüzden de, belirli anlaşmazlıklara rağmen Türkiye’nin NATO’da kalması Ankara’nın yararına. Aynı zamanda Türkiye NATO’da kalarak ortaklarına yönelik manevra ve baskı imkanlarını da koruyor. NATO yöneticileri, Türkiye’nin bloktan ayrılmasının alyansı zayıflatacağını ve Rusya’yı güçlendireceğini anlıyorlar. Bu durumsa statükonin değişmesine ve Türkiye’nin bazı konularda, özellikde de Suriye konusunda Rusya’ya bağımlı olmasına neden olacaktır.

Kafkas Ömerov

www.yenicag.info

12 K