Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan ile yaptığı görüşmeyle ilgili açıklamada bulundu.
Hacıyev, yaptığı açıklamada, Washington müzakerelerinin, Brüksel formatında artık belirlenmiş gündeme uygun olarak yapılandırılmış bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı. Hacıyev, Yapılandırılmış biçimdeki müzakereler aşağıdaki alanları kapsadığını belirtti:
– Barış anlaşması;
– Sınırların belirlenmesi;
– İletişimin bağlantılarının açılması;
– Kayıp kişiler ve mayın sorunları da dahil olmak üzere genel olarak insani konular.
Barış anlaşmasıyla ilgili olarak, Washington’da müzakerelerin belirli bir zaman çerçevesinde yürütülmesine karar verildiğini bildiren Hacıyev, “Bu bağlamda, Cenevre’de düzenlenen dışişleri bakanları toplantısında Azerbaycan tarafından artık barış anlaşmasının projesi Ermenistan’a sunulmuştur.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de vurguladığı gibi, eger Ermenistan siyasi irade gösterirse bu yılın sonuna kadar bir barış anlaşması imzalanabilir.
İki ülke arasında barış anlaşmasının imzalanması tabii ki bölgenin genel jeopolitik gündemini tamamen olumlu yönde değiştirecek.
Sınırların belirlenmesi konusuyla ilgili tutumumuz, bu sürecin herhangi bir ön koşul olmaksızın yürütülmesi gerektiği ve komisyonların çalışmalarının sonuçlarının önceden belirlenmesine yönelik yaklaşımın kabul edilemez olduğu yönündedir.
Dünya ülkelerinin, aynı zamanda Azerbaycan’ın komşu ülkelerle yaptığı müzakerelerin tecrübesi, sınırların belirlenmesinin çok karmaşık bir süreç olduğunu ve uzun vadeli yoğun müzakereleri içerdiğini göstermektedir. Burada en önemli nokta, doğru metodolojiyi belirlemek ve müzakereleri bu temelde yürütmektir.
Azerbaycan ile Ermenistan arasında 1000 km’den fazla belirlenmemiş sınırdan bahsediyoruz ve bu sınırın bir kısmı 30 yıl boyunca Ermenistan tarafından işgal edilmiştir.
Görüşmeler sırasında Azerbaycan tarafı aynı zamanda halen işgal altında olan Gazah ilinin 7, Nahçıvan’ın ise 1 köyünü de müzakere etti. Ayrıca, 10 Kasım tarihli üçlü bildirisine aykırı olarak, Ermenistan ordusunun kalıntıları hala Rus barış güçlerinin geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan topraklarından tam olarak çıkarılmamıştır.
Ne yazık ki, Ermenistan, üçlü bildirinin hükümlerini ihlal ederek, iletişim bağlantılarının açılmasıyla ilgili yükümlülüklerini de yerine getirmiyor. Bugüne kadar Azerbaycan’ın Doğu Zengezur bölgesinden Nahçıvan’a engelsiz gidiş-gelişin sağlanması sorunu da çözülmemiştir. Bu konu da Azerbaycan tarafından sürekli olarak görüşmelerde gündeme getiriliyor.” ifadelerini kullandı.
www.yenicag.info