“Gızılbaş” Gençleri Eğitim Sosyal Birliği, Azerbaycan Cumhurbaşkanı yanında Sivil Toplum Kuruluşları`na Devlet Desteği Konseyi`nin desteği ile 2 aylık proje çerçevesinde gerçekleşen “HOCALI KONUŞUYOR” – belgesel” projesinin finalini yaptı.
Proje çerçevesinde ermeni faşistlerinin yaptığı, insanlık tarihinin en kanlı faciası olan Hocalı soykırımının şahitlerinin, yerli ve yabancı uzmanların katılımı ile “HOCALI KONUŞUYOR” – belgeseli ekranlaştırıldı. İlk önce Gürcistan`da düzenlenen konferansla tanıtılan filmin 25 Haziran`da Azerbaycan`da tanıtımı gerçekleştirildi.
Film izlenmeden önce “Gızılbaş” Gençleri Eğitim Sosyal Birliği ve Yeni Çağ Medya Grubu başkanı Agil Alesger proje hakkında konuşarak bunun Hocalı katliamını dünyada tanıtmak için atılmış bir adım olduğunu bildirdi.
Millet vekillerinin, STK ve medya başkanlarının, yazarların katıldığı tanıtım töreninde izleyici kitlesine sunulan film izleyiciler tarafından beğeniyle karşılandı.
Filmi izlendikten sonra katılımcılar film hakkındaki fikirlerini bölüştüler.
Millet vekili Fezail Ağamalı halkımızın yüzleştiği tek facianın Hocalı olmadığını dile getirdi:
“Gülistan ve Türkmençay anlaşmalarından sonra ermeniler topraklarımıza göçürüldü ve halkımızın faciası da buradan başladı. Hocalı soykırımı unutulamaz. Bizim Hocalı`nın intikamını almadan başımızı dik tutmaya hakkımız yok. Böyle bir film için Agil Alesger`e teşekkür ediyorum.”
Azerbaycan-Türkiye Evi (ATEV) başkanı Tenzile Rüstemhanlı böyle projelerin devamlı olarak gerçekleştirilmesinin öneminin altını çizdi:
“Hocalı soykırımını düzgün anlatan çok iyi bir film ortaya çıkmış. Dünyanın büyük güçleri Hocalı`da nelerin yaşandığını biliyorlar, fakat dünya bu gün haktan değil güçlüden yana. Böyle projelerin devam ettirilmesi lazım.”
“HOCALI KONUŞUYOR” – belgeselinin danışmanı, Türkiye ve Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği`nin başkanı Hüseyin Bütyükfırat her konuda Azerbaycan`ın yanında yer aldıklarını bildirdi:
“Hocalı katliamını lanetliyoruz. Hocalı insanları benim gözümde bir kahramanlar. Çünkü onlar silahsız şekilde ermenilerle 4 yıl mücadele etmişler. Film çekilişi zamanı elimizden gelen desteği verdik ve her zaman bu gibi işlere destek vermeye devam edeceğiz.”
Soykırım zamanı ermenilere esir düşen Dürdane Ağayeva sözleri ile her kesi duygulandırdı:
“Hocalı`da esir düştüğüm günler hakkında kitap yazdım. Bu filmi izlerken çok duygulandım. Kendime soruyorum ki benim günahım neydi ki ben esir düştüm ve bu zulümleri yaşadım. Keşke esirlik hayatım değil de, Hocalı`nın güzellikleri hakkında yazsaydım. Filmin ortaya çıkmasında emeyi geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Daha sonra Basın Konseyi İdare Heyeti üyesi Azer Hasret bu filmin Hocalı hakkında gerçeklerin dünyaya tanıtılmasında önemli rol oynayacağını bildirdi:
“Bu gün Azerbaycan ordusuna, Ramil Seferov`a, Mübariz İbrahimov`a çamur atanlar, ermenilerin haline acıyanlar çıkıp ta Dürdane hanıma hesap versinler. Bu gün Azerbaycan`da farklı düşünmek olmaz. Birisi gelip toprağımızı işgal edecek, anne-kardeşlerimizin namusuna dil uzatacak ve ben de ona iyi niyetli mi yanaşacağım? Böyle bir şey söz konusu bile olamaz.”
Hocalı Soykırımı hakkında kitap yazan İrade Elili de bu facianın her zaman dikkat merkezinde olması gerektiğini vurguladı.
Sonda “HOCALI KONUŞUYOR” belgeseli projesinin başkanı Agil Alesger tanıtıma katılan herkese teşekkürünü bildirerek Hocalı`nın sesinin dünyaya duyurulmasında herkesin elinden geleni yapmalı olduğunu vurguladı:
“Kusursuz bir film hazırladığımızı iddia etmiyoruz, fakat Hocalı için elimizdeki tüm imkanları kullandık ve Hocalı`nın bizler tarafından yalnızca yıldönümlerinde değil her zaman hatırlandığını ve unutulmadığını göstermeye çalıştık.”
www.yenicag.info