Kazakistan’da “31 Mayıs Siyasi Baskı, Sürgün ve Açlık Kurbanları” anılıyor

Ülkenin farklı şehirlerinde Sovyetler Birliği döneminde uygulanan siyasi baskı, sürgün ve açlık politikası nedeniyle hayatını kaybedenler için anma etkinlikleri düzenlendi.

Kazakistan’da 31 Mayıs Siyasi Baskı, Sürgün ve Açlık Kurbanları anılıyor. Ülkenin farklı şehirlerinde Sovyetler Birliği döneminde uygulanan siyasi baskı, sürgün ve açlık politikası nedeniyle hayatını kaybedenler için anma etkinlikleri düzenlendi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, sürgün kurbanlarıyla ilgili olarak tarihsel adaletin yeniden tesis edilmesine ve tarihin karanlık sayfalarının objektif bir şekilde incelenmesine büyük önem verdiklerini açıkladı.

Kazakistan’da 1920’li yıllarda kitlesel baskılar döneme damgasını vurdu. 1928 yılı sonunda “Alaş” partisinin tüm aktif üyeleri asılsız suçlamalarla tutuklandı. Kazak aydınları ve din liderleri kurşuna dizildi, eşleri ve çocukları ise çeşitli kamplara sürgün edildi. Ülkede, Sovyetler zamanında uygulanan politikalar sonucu “Büyük Açlık” olayları yaşandı.

1930-1933 açlık döneminde toplam 6 milyonluk nüfusun yaklaşık 2,5 milyonu hayatını kaybetti. Farklı yıllarda yaşanan açlık sonrası toplam 5 milyondan fazla Kazakistanlı yaşamını yitirdi.

Sovyetler Dönemindeki siyasi baskıdan dolayı yaklaşık 40 milyon kişi etkilendi. O dönemde farklı bölgelerden 5 milyondan fazla kişi Kazakistan’a sürgün edilerek kamplarda zorla tutuldu.

2020 yılındaKasım Cömert Tokayev’in talimatıyla siyasi baskı mağdurlarının rehabilitasyonu için bir devlet komisyonu kuruldu. Devlet Komisyonu, 1929’dan 1956’ya kadar olan döneme ait siyasi baskı mağdurlarına ilişkin 2,6 milyondan fazla arşiv belgesinin gizliliğini kaldırdı.

Kazakistan Devlet Müsteşarı Yerlan Karin, 2023 yılında Devlet Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 311 binden fazla siyasi baskı mağdurunun aklandığını açıkladı.

www.yenicag.info

648