Kazakistan’da bulunan arkeolojik eserler, bilim dünyasını heyecanlandırdı

Yedinci yüzyıla dayanan ve Batı Türk Kağanlığı döneminde tedavülde bulunduğu bilinen para örnekleri, uzmanların ilgi odağı oldu.

Kazakistan’ın Kogalı Vadisi’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarında, yedinci yüzyıl Batı Türk Kağanlığı döneminde tedavülde bulunduğu bilinen para örneklerine ilk kez ulaşıldı.

Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu paraların Kazakistan’da ilk kez keşfedildiği belirtilirken, bulgunun da sansasyonel nitelikte olduğu vurgulandı.

Erken Ortaçağ Türk Kültürü ve Tarihi uzmanları, keşfedilen para örneğinin 7. yüzyılın ortalarında Batı Türk Kağanlığı’nda tedavülde bulunduğunu belirtiyor. Keşfedilen tarihi miras ve anıtların, 7-8 yüzyılda Avrasya’nın en etkili devletlerinden Batı Türk Kağanlığı dönemine ait olması ise arkeolojik açıdan özel değer teşkil ediyor.

Açıklamada, keşfedilen para örneklerine ilişkin Tanbalı Müzesi laboratuvarlarında ön konservasyon çalışmalarının sürdürüldüğü de ifade edildi.

Kazakistan’ın Akmola Bölgesi’nde keşfedilen diğer bir arkeolojik bulgu da, şimdiden bilim insanlarının yoğun ilgisini kendine çevirmiş durumda. Söz konusu bulgu, ormanlık alanda bulunan iri bir taş gövdesi üzerine kazınarak işlenen bir insan yüzü tasvirinden oluşuyor.

www.yenicag.info

663