Moğolistan, Rus dilinin etkisinden kurtulmak istiyor

Moğolistan’da Sovyet etkisinden sıyrılmak adına önemli bir karara imza atılıyor. Ülkede, Rus dilinin etkisini azaltmak amacıyla Kiril alfabesinin yerine geleneksel Moğol alfabesine geçileceği duyuruldu.

“The Times” haber sitesinde yayımlanan bilgilere göre, Moğolistan Eğitim Bakanlığı, ülkede 2025 yılına kadar Kiril alfabesi kaldırılarak, geleneksel Moğol Alfabeye dönüşün amaçlandığını bildirdi. Konuyla ilgili, kapsamlı bir düzenleme için çalışmaların başlatıldığını kaydeden Bakanlık, bilim, edebiyat ve resmi dilde Moğol isimlerinin kullanılması için gereken adımların da atılacağını belirtti.

Rusya ile Çin arasında tampon bir bölgede yer alan Moğolistan, Sovyetler Birliği yönetimi altında, 1940 yılında Kiril alfabesini kabul etmişti. Sovyetler Birliği`nin çöküşünün ardından, dil ve kültürdeki Rus-Sovyet etkisini kırmak için bazı düzenlemeler getiren Moğolistan’da resmi dilde de köklü bir değişime imza atılıyor.

Geleneksel Moğol Alfabesi, 1200’lü yılların başından itibaren günümüze kadar kullanılan ve Uygur Alfabesinden esinlenerek hazırlanmış bir alfabe olarak biliniyor.

QHA