“Neden Türk liderler bir araya geldiklerinde rusça konuşuyorlar?” – Şemsettin Küzeci

Yenicag.ru-nun sorularını Kerkük Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni  Dr. Şemsettin Küzeci yanıtlıyor.

– Geçtiğimiz hafta Bakü`de Türk Keneşi toplandı. Türk devletleri başkanları ekonomik ağırlıklı konuları konuştular. Büyük Türk coğrafyasındakı jeoekonomik gelişmeleri nasıl değerlendirebilirsiniz?

– Aslında geç kalmış bir toplantıdır. Bugün global dünyamızda Türk birliği gerçek anlamında kurulduysa Avrupa ve batıya kafa tutacak bir yol alır. Ancak ne yazık ki, bazı liderler verdikleri sözlerini tutmuyorlar. Onlardan bugüne kadar ortak bir alfabe üzerinde veya ortak iletişim dili üzerinde anlaşamadılar. Anlaşsalar da uygulanmadı. Hala kongre ve kurultaylarımızı Rusça tercüman ile yapıyoruz. Ekonomik gelişmeler elbette iyi bir adımdır. Ama önemli olan hayata geçmesidir. Bence liderler daha gerçekçi olmalılar. Türk dünyası piyasasını türk malları ile donatmalılar. ÇİN malı ile değil…

– Yeni Türk Birliği`nin güçlü siyasal ve ekonomik temeller üzerine yaslanması için hangi işler yapılmalı?

– Fikir birliği, dil birliği bir de en önemlisi de halk arasında iş birliği olmalı. Türk cumhuriyetleri birbirileriyle VİZE uygulamasını kaldırmalılar. Basın yayın ve Kültür-sanat alanlarında ciddi bir şekilde kaynaşmalılar. Ortak programlar, ortak belgeseller ve sık sık konferans ve kurultaylar yapılmalı. Türk Dünyası Haber Ajansı ve Türk Dünyası Gazeteciler Birliği gibi kurumlar devletler nezdinde kurulmalıdır.

– Kazakistan`ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev`e “Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanı” ünvanı takdim edildi. Bu Türk dünyası liderleri açısından ne kadar doğru bir adım?

– Hiç doğru değil bence… Bu liderler arasında bir burukluk meydana getirir. Daha bir şey yapılmamış ki, ne ömür boyu onursal? Yapmışsa da kendi ülkesi için yapmıştır. Veya Türk Keneşi 7 Türk devletinden mi oluşuyor? Nerede diğer Türk akraba toplulukları? Bir günden bir güne Azerbaycan, Türkiye hariç Hangi Türk cumhurbaşkanı Kırım veya Doğu Türkistan veya Kerkük Türklerini savunmuştur? Ne zaman 22 Türk akraba topluluklarını Keneş`in içinde alsalar ve fiilen sahip çıksalar o zaman onursal mı, ezeli başkanmış vs. unvanlar verilmelidir.

– Barış Pınarı Harekatı artık ikinci haftasında. Dünyanın gözü bölgede. Bugün ABD Türkiye`ye karşı yaptırımlar uyğulanacğını açıkladı. Trump artık kararı imzalamış ve Maliye bakanlığına Ankara`ya karşı uygulanacak yaptırımları tespit etmek için talimat verilmiş. Yaptırımlar Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

– ABD’nin bu gizli tehditlerinin zamanı geçti. Etkisi olsa da çok büyük olmayabilir. Nitekim İran’a daha büyük yaptırımlar uygulandı, etkisiz kaldı ve bugün İran 1 milyon varil ihraç ediyor. O yüzden ABD başkanı psikopatın tekidir. Çalma saat gibi ötüyor. Saat başı bir görüş bildiriyor. Siyasette buna dengesiz derler. Bu yaptırımlar Türkiye’yi şimdilik etkilemez…

– Suriye`deki terör koridorunun yıkılması Kuzey Irak`taki istikrara nasıl katkı sağlayacak? Uzmanlar, Irak ve Suriye`deki terör unsurlarının arasındaki irtibatın kopmasının PKK`nın varlığının sonu gibi değerlendiriyorlar. Bu konu ile ilgili fikriniz ne?

– Terör unsurları Suriye’den Irak’a geçebilir bu da Barzani’yi zor duruma sokabilir. Diğer yandan Türkmen bölgeleri için bir tehdit oluşturabilir. Ancak ABD ve İsrail’in bölgedeki asıl amaçları Büyük İsrail devletinin kurulmasıdır. Bu Koridor önce Kürt devleti için bir zemin hazırlıyor. Sonra İsrail Büyük devletini kuracak. O da “ Minel Fırat ila el-Nil” yani Nilden Fırata kadar uzanan bir İsrail devleti. Bu Kürt koridoru da aslında Kerkük-Hayfa petrol boru hattının yeniden faaliyete geçmesini amaçlıyor. Bu hat “Kerkük -Ceyhan Yumurtalık” boru hattının alternatifi olacaktır. Bu durumda Türkiye devre dışı kalacaktır. Bu projeye Türkiye, İran ve Rusya karşı çıkıyor. Tek karşı çıkmayan İsrail ve ABD’dir.

Konuştu: Kafkas Ömerov