Ülkede siyasi KRİZ: Başbakan istifa etti

Gürcistan’da ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi’nin Başkanı Nika Melia’nın parlamentoda vekilliğinin düşürülmesi ve tutuklanması kararının ardından ülkede başlayan siyasi kriz devam ederken, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia istifa etti.

Gakharia, başkent Tiflis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkedeki ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi Başkanı Nika Melia’ya yönelik tutuklama kararı konusunda ekibiyle yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle görevinden istifa ettiğini belirtti. Melia’nın tutuklanması kararını eleştiren Gakharia, ülkede halihazırda siyasi gerginliklerin yaşandığını ve söz konusu kararın gerginliği daha da artıracağını söyledi. Gakharia, “Görevimi bırakmaya karar verdim, bu adımın ülkemizdeki siyasi kutuplaşmanın azalmasına yardımcı olacağına inanmak istiyorum. Aramızdaki kutuplaşma ve çatışmanın, ülkemizin geleceği ve ekonomik kalkınması için en büyük risk olduğunu düşünüyorum” dedi.

İçişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Gakharia’nın istifa etmesinin ardından Melia’nın tutuklanmasına yönelik kararın geçici olarak ertelendiğini duyurdu.

Tiflis Şehir Mahkemesinin dün Melia’ya yönelik aldığı tutuklama kararına diğer muhalefet partileri de tepki göstermişti.

Gürcistan anayasasına göre Başbakan istifa ettiğinde hükümet istifa etmiş olur. Hükümet üyeleri, yeni bir Başbakan atanana kadar görevlerini sürdürmeye devam edecek. Parlamentonun, 2 hafta içinde yeni hükümet ve kabinesine güvenoyu vermesi gerekiyor.

MELIA’NIN TUTUKLANMASI

Gürcistan’da başkent Tiflis’te bulunan parlamento binasında 20 Haziran 2019’da 26. Ortodoks Parlamentolararası Genel Asamblesi’nin oturumuna, Rusya heyetinde yer alan Rus Komünist Partisi üyesi ve Rusya Devlet Duması milletvekili Sergei Gavrilov’un parlamento başkanının koltuğuna oturması binlerce kişi tarafından protesto edilmişti. Gavrilov’un parlamento başkanının makamında oturmasını protesto etmek için binlerce kişi, sokaklara dökülerek parlamento binasını kuşatmıştı.

Gürcistan muhalefet milletvekillerinin şiddetli protestoları ve diğer milletvekillerinin eleştirileri akabinde Rus heyeti önce oturumu, sonra da ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Protestocuları kışkırttığı gerekçesiyle gözaltına alınan, sonrasında kefalet şartıyla serbest bırakılan Melia hakkında son ödeme tarihi 12 Şubat olan kefaleti ödemeyince yeniden gözaltı kararı alınmıştı.

Gürcistan Başsavcılığının talebi üzerine, dün yapılan olağanüstü parlamento oturumunda çoğunluğa sahip iktidardaki Gürcü Hayali partisi, Melia’nın vekilliğinin düşmesi yönünde oy kullanmıştı. Tiflis Şehir Mahkemesi de Melia hakkında gözaltı kararı almış ancak Birleşik Ulusal Hareketi Başkanı polise teslim olmamıştı.

Melia, kendisini desteklemek üzere partisinin merkez ofisine gelen çeşitli muhalefet partileri liderleri ile düzenlediği ortak basın toplantısında, mahkeme kararını kabul etmediğini ve polise teslim olmayacağını ifade etmişti.

AA

www.yenicag.info

408