Aliyev-Reisi görüşmesinin SONUÇLARI: İran altılı platforma katılacak mı?

Siyasi yorumcu Tahran Orucoğlu, “İran ile ekonomik, siyasi ve insani ilişkilerin gelişmeye devam edeceğini söyleyebilirim” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 15. Zirvesi için gittiği Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşmüştü.

Görüşmeyle ilgili Yeni Çağ muhabirine açıklamalarda bulunan siyasi yorumcu Tahran Orucoğlu, devlet başkanlarının görüşmesile uzun süredir devam eden gerginliğin azaldığını ve birçok şeyin netleşdiğini söyledi.

“Toplantı, bölgenin geleceğine ilişkin önemli kararlar alınması açısından verimli geçti. Her ülkede yeni seçilen cumhurbaşkanı iç ve dış politikayı belirler. Bu birçok ülke için geçerlidir. Ancak İran’daki seçimlerden sonra Azerbaycan ile ilişkilerin durumunu yalnız tahmin edebildik. Elbette, İran resmi olarak Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve her zaman yanında olduğunu söyledi. Fakat eylemler tam tersiydi. İl mollasının Azerbaycan’a yönelik SEPAHI saldırısına ilişkin yaptığı açıklamalar ve İsrail’e Azerbaycan üzerinden savaş açılması gibi düşünceler medyayı işgal etti. Bu toplantı bu sorunların çözülmesinde önemli bir rol oynadı. Cumhurbaşkanlarının toplantısı bize, Reisi`nin Azerbaycan’a karşı tutumunu artık tamamen bildiğimizi söylemek için sebep veriyor” diyen Orucoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Azerbaycan her zaman İran’ın yanında olmuştur. Bu Azerbaycan için de geçerlidir. Tarihsel ilişkiler var. Azerbaycan dostlarını ve müttefiklerini seçiyor. İsrail ile dostane ilişkilerimiz İran yüzünden zarar göremez. Ayrıca tam tersi. Azerbaycan’ın iç ve dış politikası barış ve istikrara yöneliktir. İran ile ekonomik, siyasi ve insani ilişkilerin gelişmeye devam edeceğini söyleyebilirim. Bu görüşme, İran’ın altılı platformunun hayata geçirilmesi konusundaki pozisyonunu anlamamıza yardımcı oldu. İran’ın bu platforma katılacağını düşünüyorum. Bu ilişkilerin gelişimini yakın gelecekte daha derinden hissedeceğiz.”

www.yenicag.info

816