"NATO, Türkiye'nin hava sahasını savunmasız bıraktı" - Rus uzman  

Amerika-Azerbaycan Gelişime Yardım Fonu’unun Baş Uzmanı Aleksey Sinitsin, Rusya,Türkiye ve İran Cumhurbaşkanlarının son görüşmesini Yeni Çağ Haber‘e değerlendirdi.

“Açıkçası ben cumhurbaşlanlarının Soçi toplantasıyla ilgili uluslararası basın ve diplomatların coşqusunu paylaşmıyorum. İşin ilginç yanı, CNN Soçi görüşmesini anti-Hitler koalisyonu liderlerinin Yalta görüşmesiyle kıyasladı. Bu görüşme sırasında Suriye’nin toprak bütünlüğü ve federal devlete dönüşmesi konusu müzakere edildi.

ERDOĞAN VE ESAD GÖRÜŞMESİ İÇİN ŞARTLAR UYGUN DEĞİL

Ama bu zirve “Galiplerin toplantısı” olarak nitelendirilemez. Evet DAEŞ yenildi, ama daha tamamen etkisiz hale getirilmedi. Ayrıca İdlib ve diğer bölgeler en az DAEŞ kadar radikal olan “Hayat Tahrir eş-Şam”ın kontrolü altında.

Şu anda Türkiye ve Rusya Cumhurbaşkankanları arasında tartışılacak bir konu yok. Yani “Türkmen sorunu” da gündemden çıkarılmış durumda. Çünkü Latakiya Türkmenleri Şam’la anlaşarak, rejime karşı itirazdan vazgeçtiler. Diğer detaylara baktığımızdaysa, Türkiye yönetimi birkaç kez politikada hiçbir şeyin sürekli olmadığını dile getirmişti.

Aslında Ankara, böyle bir açıklama yaparak onun için temel sorunun Esad’ın iktidarda kalması değil, Kürt konusu olduğunu göstermiş oldu. Ama Kürtler Suriye’de muhalif taraf. Türkiye, “Suriye Kürdistanı”nın geleceği için Washington ve Moskova’yla anlaşmak zorunda. Somut bir fikir söylemek gerekirse, şimdilik Türkiye ve Suriye Cumhurbaşkanları’nın görüşmesi için şartlar uygun değil.”

TÜRKİYE, RUSYA VE İRAN STRATEJİK MÜTTEFİKLER DEĞİL

Uzman, bölgede yaşanan son olaylardan sonra ilişkileri iyi bir düzeye ulaşan Rusya, Türkiye ve İran’ın stratejik müttefik olmadıklarını belirtti:

“Bu ülkeler tabii ki de müttefik değil. Bu yakınlık hatta taktiksel bir strateji bile değil, bu “durumsal ortaklık”. NATO’dan da gözlemlediğimiz üzere, askeri siyasal ittifaklar kavramsal kriz dönemecinden geçiyor.

Küçük bir hatırlatma: 2015 Kasım’ında Türkiye ve Rusya arasında çıkan uçak krizinde, NATO kendi bildirgesi gereğince bile Ankara’ya hiçbir yardım sözü vermedi.

Hatta NATO, Türkiye topraklarında konuşlandırılmış “Patriot” uçaksavar füze sistemini acil olarak ülkeden geri çekti. Böylelikle de Türkiye’nin hava hava sahası savunmasız kaldı. Şüphesiz Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konuyu unutmadı ve karşılığında Rusya’dan S-400 sistemi almaya karar verdi.”

ŞU ANDA DÜNYADA SADECE BİR STRATEJİK İTTİFAK MEVCUT

Bence şu anda dünyada sadece bir stratejik ittifak mevcut: İngilizce konuşan ülkeler- ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın oluşturduğu ittifak. Bu ülkeler tüm konularda ortak tutum sergiliyor.”

www.yenicag.info

2.1 K