Rüstem Mehmet‘in icra ettiği ‘Yeşil Kırım‚ müzik albümü Almanya’da yayınlandı

Kırım’ın eşsiz sesi Rüstem Mehmet‘in icra ettiği ‘Yeşil Kırım‚ müzik albümü Almanya’da yayınlandı. Belçika’da yaşayan Kırım’lı besteci ve orkestra yönetmeni Cemil Karikov‘un itina ile seçtiği parçalar ile Rustem Mehmet’in sesi bir araya gelince mavi deniz ile yeşil toprağın birleştiği vatan Kırım’ı milli ezgiler ile anlatan ‘Yeşil Kırım‚ eser ortaya çıktı.

Kölnlü müzik yapımcısı Orhan Temur tarafından kaydedilen ve tüm profosyonel müzik platformlarında piyasaya sürülen ‘Yeşil Kırım’a ‘Sportify, ‘Apple Music, ‘Yandex Music, ‘Deezer‚ ve ‘Youtube Music‚ üzerinden ulaşılabiliyor.

2000’li yılların başlarında Kırım Tatar Milli Meclisi Almanya Temsilcisi Ahmet Özay’ın girişimi ile Köln’de bir araya gelen sanatçılar 300 dolayında geleneksel Kırım Tatar ezgileri arasından 24 parça seçerek seslendirdiler.

Zengin bir müzik geleneğine sahip Kırım musikisinden birbirinden güzel, duygu dolu vatan sevgisi, halka ve adalete olan inanç ile ata toprağına dönme arzusunu ifade eden 12 örnek eser ; Yeşil Kırım, Merdanem, Akşam Olsa Yiğitler, Açma Yarim Pencereni, Zeynebim, Miskor Kızı, Üskütün Dağları, Seyit Osman Saray Saldırgan, Ah Demesem Neyleyim, Anter Alsam, Seyit Oğlu Seyit Ahmet ve Sevdim Seni ‘Yeşil Kırım‚ albümünde bir araya getirildi.

Köln’de Köln ve Bonn Operası orkestrası sanatçılarının da katılımı ile kaydedilen ‘Ahmet Han’ ve ‘Bulutlar’ eserleri ise single olarak yayınlanacak.

Uluslararası İşbirliği

Bu eserin ortaya yapımını üstlenen besteci ve yapımcı Orhan Temur ‘Kırım’ın işgalinden önce başladığımız bu çalışma Ukrayna ve Kırım’da yaşanan savaş nedeni ile uzun süre sekteye uğradı. Yapımda özellikle 1944 sürgünü öncesinde var olan ama Sovyet yönetimi tarafından yasaklı olan eserlerin stüdyo ortamında yeniden icrasını gerçekleştirdik. Bir milletin var olma inancının savaş ve siyasi kararlardan daha kuvvetli olduğunu ortaya koyduk’ dedi.

Belçika’da yaşayan Kırım Tatar Besteci Cemil Karikov da ‘ O dönem ben Kırım’da yaşıyordum. Kırım’da stüdyo koşulları elverişsizdi. Kültürümüzde var olmasına karşın Stalin döneminde Bağlama ve Dombra gibi enstrümanlar yasaklanmıştı. O dönem Kırım’da bağlama çalınmıyordu. Orhan ile müzik alt yapısın hazırladık. Orhan Temur bağlamayı bu eserde Karadeniz’in iki yakası Anadolu ile Kırım’ı bağlaması ile birleştirerek folklorumuza kazandırdı’ dedi.

Şu an Eskişehir’de yaşayan Kırım Halk Sanatçısı Rüstem Mehmet de duygularını ‘Yıllardır bu eserin piyasaya çıkmasını bekliyorduk. Sanatçılarımızın mükemmel bir eser ortaya koyma çabası uzun sürdü. 2024 yılının il günlerinde Almanya’dan gelen haber benim içinde sürpriz oldu. Çok mutluyum’ sözleri ile ifade etti.

https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_knWfiX3WMp01rNMM0R26JdHv0lyvN46MI

Yapım – Yönetmen: Orhan Temur | Süpervisör: Ahmet Özay
Solist: Rüstem Mehmet | Aranjör : Cemil Karikov | Yapım yılı: 2000 – Almanya