Türkiye ve Azerbaycan, Tercihli Ticaret Anlaşması çerçevesini daha da genişletiyor
Türkiye ve Azerbaycan, “Tek Millet, İki Devlet” ilkesini ekonomik verilerle taçlandırmaya devam ediyor.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara’da yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyonun ulaştığı tarihi seviyeleri ve önümüzdeki günlerde atılacak kritik adımları kamuoyuyla paylaştı.
Bakü’de Kritik Zirve: II. Yatırım Forumu ve Karma Ekonomik Komisyon
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki Türk heyeti, 22-23 Aralık tarihlerinde Bakü’de düzenlenecek olan II. Azerbaycan-Türkiye Yatırım Forumu’na katılacak.
Bakan Bolat, ziyaret kapsamında Hükümetlerarası Ekonomik İş Birliği Komisyonu (KEK) toplantısının da yapılacağını ve ticaretten enerjiye, eğitimden turizme kadar pek çok alanda yeni anlaşmaların imzalanacağını müjdeledi.
Yatırımda Karşılıklı Güç Birliği: 38 Milyar Dolarlık Hacim
İki ülke arasındaki yatırım rakamları, stratejik ortaklığın derinliğini gözler önüne seriyor:
Türkiye’nin Azerbaycan Yatırımı: 17 Milyar Dolar
Azerbaycan’ın Türkiye Yatırımı: 21 Milyar Dolar
Ticaret Hacmi: 2024 yılı itibarıyla 8 milyar dolarlık rekor seviye.
Zengezur Koridoru ve 60 Milyar Dolarlık Vizyon
Zengezur Koridoru’nun açılmasının Türk dünyasıyla olan ticaret hacmine çarpan etkisi yapacağını vurgulayan Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ile olan 29 milyar dolarlık mevcut ticaret hacmini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği 60 milyar dolarlık orta vadeli hedefe ulaştırmak için çalıştıklarını belirtti.
Türk İnşaat Sektörü Azerbaycan’ın İmarında Başrolde
Bakan Bolat, Türk inşaat şirketlerinin Azerbaycan’da bugüne kadar 585 projeyi başarıyla tamamladığını ifade etti. Özellikle işgalden kurtarılan toprakların yeniden inşasında Türk şirketlerinin milyarlarca dolarlık katkısının gurur verici olduğunu söyleyen Bolat, bu iş birliğinin artarak devam edeceğini kaydetti.
Tercihli Ticaret Anlaşması Genişliyor
Kardeş ülke ile ticaretin önündeki engelleri kaldırmak adına teknik görüşmelerin sürdüğünü belirten Bakan Bolat, Tercihli Ticaret Anlaşması’nın çerçevesinin daha da genişletileceğini söyledi.
Forumun organizatörleri olan TÜİB ve AZPROMO’ya teşekkürlerini sunan Bakan, “Girişimcilerimiz ortak üretim yollarını bu platformlarda belirliyor” dedi.










