TURKTAV, Avrupa’da ilk uluslararası etkinliğini düzenledi

media-ads-468x60

Türk Tarihi ve Kültürü Vakfı (TURKTAV), Avrupa’da ilk uluslararası etkinliğini İtalya’nın Torino kentinde gerçekleştirdi. Etkinlik, Avrupa’nın en prestijli edebiyat organizasyonlarından biri olan Torino Uluslararası Kitap Fuarı kapsamında düzenlendi.

Program çerçevesinde, Kırgızistan Cumhurbaşkanı danışmanı, yazar ve “Alaş” ödülü sahibi Arslan Koyçiyev’in “TURKTAV” girişimiyle İngilizceye çevrilen “Şaman ve Cengiz Han” adlı kitabının tanıtımı yapıldı. Yoğun ilgi gören tanıtımda, Türk dünyasının edebi mirasının uluslararası platformda tanıtılması vurgulandı.

Etkinlik kapsamında ayrıca, ünlü İtalyan fotoğraf sanatçısı Sofia Lavrov’un “Torino ve Bişkek: İki Şehir — Tek Kalp” başlıklı fotoğraf sergisi sanatseverlerle buluştu. Lavrov, iki farklı coğrafyanın ruhunu ve ritmini objektifi aracılığıyla ustalıkla yansıttı. Söz konusu sergi daha önce Bişkek’te Kırgızistan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi’nde de büyük ilgiyle karşılanmıştı.

Tarih boyunca İtalya ile Türk dünyası arasındaki ilişkiler derin ve köklü bir geçmişe dayanıyor. Orta Çağ’da Venedikli seyyah Marco Polo’nun Orta Asya’daki Türk kültürünü Avrupa’ya tanıtmasından, 20. yüzyılda türkologların akademik katkılarına kadar birçok örnek bu bağın göstergesi. İtalyan bilim insanları Agostino Zalu, Alessio Bombaci ve Giuseppe Storia, Türk dilleri ve edebiyatı üzerine önemli çalışmalar yaparak alana değerli katkılar sundu.

Her yıl düzenlenen Torino Uluslararası Kitap Fuarı (Salone Internazionale del Libro di Torino), kitap okuma kültürünü yaymak ve uluslararası edebi diyalogları güçlendirmek amacıyla dünyanın dört bir yanından yazarları ve yayıncıları bir araya getiriyor.

media-ads-468x60

Döviz Hesaplayıcıwidget-title-icon

Veriler CBAR'dan alınmıştır: 14.05.2025

media-ads-160x600
media-ads-160x600