İstiklal ve istikbal şairi Mehmet Akif Ersoy'u anma günü- FOTOĞRAFLAR

Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonuyla Reşit Behbudov adına Devlet Mahnı Tiyatrosu’nda Mehmet Akif Ersoy’u anma günü düzenlendi.

Tr.Yeniçağ.Az‘ın haberine göre, törene Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, milletvekilleri Ganire Paşayeva ve Hikmet Babaoğlu da katıldılar. Tören Azerbaycan ve Türkiye’nin ulusal marşları ile başladı.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, İstiklal Marşı’nın yazarı, büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve sevgi ile anarak, o dönemde Türkiye’nin karşılaştığı zorluklardan bahsetti:

“1920 yılında İstiklal Marşı için yarışma düzenlenmişti. Şair o kadar onurlu, o kadar gururluydu ki, 500 liralık ödül vaat edilen böyle bir yarışmaya katılmak istemedi. Fakat onun yarışmaya katılması için dışarıdan çok fazla istek ve ısrar vardı. Sonunda şair sadece bir şartla katılabileceğini söyledi. Yarışmayı kazandığı takdirde 500 liralık ödülü almayacaktı.

Memleketin ölüm kalım mücadelesi verdiği, düşmanın Afyon’u alıp, Ankara’ya kadar geldiği bir dönemde Mehmet Akif Ersoy da kendi kalemi ile, içindeki millet ve vatan aşkıyla bir çok bedel ödedi. Mehmet Akif vatan şairiydi, elbette vatan sevgisinin büyük bir bedeli var. Onun gibi pek çok vatan evladı hiç düşünmeden bu bedeli ödemeye hazır olmuştur.

Biz bu duyguyu sadece Kurtuluş savaşında değil, sadece Çanakkale savaşında değil, bize yakın bir tarihte 15 Temmuz 2016 yılında da tekrar yaşadık. Türk milleti varlığına kast etmeye çalışanlara karşı tankların karşısına fedakarca çıkarak her türlü bedel ödemeye hazır olduğunu tekrar gösterdi.”

Ganire Paşayeva da konuşmasında Mehmet Akif Ersoy yaratıcılığının derinliğinden konuşarak, Mayıs ayında Tovuz ilinde de böyle bir törenin düzenleneceği müjdesini verdi. Hem Türkiye’nin hem Azerbaycan’ın istiklal için verdiği onurlu mücadele hakkında bilgi veren milletvekili, her iki kardeş ülkenin istiklalinin ebedi olmasını diledi.

Milletvekili Hikmet Babaoğlu, zaman zaman Batı emperyalizminin Türk milletinin istiklaline gölge düşürmeye çalıştığını belirtti.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Başkanı İbrahim Yıldırım, İstiklal Marşı’nın kabul edilmesinin 96. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, istiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’un şahsında tüm istiklal şehitlerinin anısını saygıyla andı. Yıdırım, Arapça, Farsça ve Fransızca’yı mükemmel düzeyde benimsemiş şairin kendi ana dilinde yarattığı eserlerin Türk dilinin gelişiminde oynadığı rol hakkında konuştu.

İbrahim Yıdırım “Mehmet Akif Ersoy sadece istiklal şairi değil, aynı zamanda gönül ve fikir dünyamızı inşa eden, bize yol gösteren bir dava adamı, mütefekkir olduğunu da belirtmek istiyorum” diye ekledi.

Törenin ikinci bölümünde dahi şairin “İstiklal Marşı”, “Atiiyi karanlık görerek azmi bırakmak” “Çanakkale şehitlerine” adlı şiirleri okundu. Novruz Novruzlu ve Savalan Grubu’u Yemen türküsünü seslendirdi.

Tören 8 dakikalık pandonim ile sona erdi.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

1.2 K