Netanyahu’dan, iki devletli çözüm için ‘İsrail ve Filistin’in masaya yatırılacağı ve Paris’te düzenlenen ‘Ortadoğu Barış Konferansı’ ile ilgili açıklama geldi.
Ajansların haberine göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, hükümetin haftalık kabine toplantısında konuştu.
Başbakan, Paris’te düzenlenen Ortadoğu Barış Konferansına ilişkin açıklama yaptı.
“SAÇMA”
Netanyahu, “İsrail’e bazı şartları empoze etmek amacıyla Fransa ile Filistinliler arasında koordine edilen saçma konferans, bizim milli menfaatlerimizle uyuşmuyor” dedi.
“FİLİSTİNLİLER MARJİNAL OLUYOR”
Netanyahu, Paris Barış Konferansı’nın barışı getirmediğini öne sürerek, “Bu konferans barışı uzaklaştırıyor. Çünkü Filistinlilerin tavrını daha çok marjinalize ediyor. Böylece doğrudan şartsız barış görüşmelerine katılmamalarına neden oluyor” ifadelerini kullandı.
“TRUMP DÖNEMİ” İMASI
Konferansı eleştiren Netanyahu, “Paris Konferansı dünün dünyasının son çırpınışlarıdır, yarın çok farklı olacak ve yarın pek yakındır” diye konuştu.
MUHALEFET ELEŞTİRİYOR
İsrail Muhalefeti Lideri İsaac Herzog: “Paris Barış Konferansı’na katılması gerekiyordu, mücadeleden vazgeçmesi değil.”
Knesset’teki Siyonist Blok lideri Herzog: “Netanyahu, devletin bu çatışmadaki net tavrını ortaya koymalıydı. Çatışmadan kaçmamalıydı.”
NELER YAŞANMIŞTI?
Mısır tarafından geçen Aralık ayında BMGK’ya sunulan ve daha sonra yine Mısır’ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu defa karar tasarısına destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından Konsey’e getirilerek oylanmıştı. Mısır’ın geri adımı, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump ile Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi arasındaki görüşmenin ardından gelmişti. Trump, Mısır’ın BMGK’da oylamaya sunacağı karar tasarısının İsrailliler açısından âdil olmadığı gerekçesiyle Obama yönetimini karar tasarısını veto etmeye çağırmıştı. İsrail’in işgâli altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhâl ve tamamen” durdurmasını talep eden karar, 14 oyla BMGK’da kabul edilmişti. Şimdiye kadar BMGK’da İsrail’e yönelik eleştirilerin karşısında duran ABD, oylamada kararı veto etmek yerine ilk kez çekimser kalmıştı. Donald Trump, Twitter hesabında, görevinin başlayacağı tarihe atıfta bulunarak, “20 Ocak’tan sonra BM’de işler farklı olacak” ifadelerini kullanmıştı. İsrail’in BM Dâimi Temsilcisi Danny Danon da kararın, “barış olasılığına hayır demek olduğunu” söylemişti. İsrail devlet radyosu, BMGK’da İsrail tasarısına “evet” oyu veren tüm ülkelerin büyükelçilerin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını aktarmıştı. İsrail Başbakanı Netanyahu, tasarının kabul edilmesinden Obama yönetimini sorumlu tutmuştu ve ABD’li elçiden “açıklama beklemişti…”
kaynak: timeturk.com
Tr.Yeniçağ.Az
www.yenicag.info