Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedavisinde kullanılan ‘Remdesivir’ adlı ilacın dünyadaki bütün stoğunun ABD tarafından satın alındığı bildirildi. ABD’nin bu girişimi dünyanın geri kalanı için koronavirüs tedavisini sıkıntıya sokacak.
Dünya genelinde devam eden koronavirüs salgınında her geçen gün artan vaka ve ölüm sayıları dünyayı endişeye düşürürken ABD’nin virüsün tedavisinde kullanılan ilacın dünyadaki tüm stoğunu satın aldığı haberi gündeme bomba gibi düştü.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını hız kaybetmeden devam ediyor. Ülkelerden her gün artan vaka ve ölüm sayıları gelirken uzmanlar insanları ikinci bir dalga konusunda uyarıyor.
Son verilere göre dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında vaka sayısı 10 milyon 500 bini, can kaybı 510 bini, iyileşenlerin sayısı 5 milyon 727 bini aştı.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından en fazla etkilenen ülke konumunda bulunan ABD’de vaka sayısı 2 milyon 670 bine yaklaştı, ölü sayısı ise 129 bini geçti.
ABD’de salgının ilk görüldüğü şubattan bu yana günde ortalama 1033 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
Virüse karşı aşı ve tedavi çalışmaları sürerken, ABD tüm dünyayı şaşkınlığa düşüren bir hamle yaparak kendinden başka ülkeleri büyük bir zorluğa düşürmüş oldu.
ABD yönetimi, koronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Remdesivir’ adlı ilacın neredeyse bütün stoğunu satın aldı.
The Guardian gazetesinin haberine göre şu anda dünyada koronavirüs tedavisinde kullanılan iki ilaçtan biri olan ‘Remdesivir’in dünya üzerinde tedarik edilebileceği başka ülke kalmamış durumda.
‘Remdesivir’, California merkezli Gilead firması tarafından üretiliyor ve şu ana kadar koronavirüs tedavisinde en işe yarar ilaç olma özelliğini taşıyor.
Donald Trump başkanlığındaki ABD yönetimi koronavirüs salgınıyla ilgili kötü gidişata dur demek istedi ve tedaviyle ilgili çok büyük bir hamle yapmış oldu.
Gilead’dan 500 bin doz Remdesivir satın alan ABD, böylece ülkesindeki Covid-19 hastalarının tedavisinde öne geçmek istiyor.
Satın alınan bu 500 bin doz ilacın dünyadaki tüm stoğa eşit olduğu iddia edildi.
Bu miktar aynı zamanda üretici firmanın temmuz ayı üretiminin %90’ı, ağustos ve eylül ayı için olan üretiminin de tamamı anlamına geliyor.
Peki ABD’nin bu hamlesi dünya için ne anlama geliyor?
Uzmanlar bu kadar büyük miktarda Remdesivir’ın ABD’nin eline geçmesiyle birlikte Avrupa ve dünyanın geri kalanının önümüzdeki aylarda koronavirüs tedavisi için zorlu bir döneme girebileceğini belirtiyor.
Devam eden aşı çalışmalarından acil sonuçlar alınmazsa dünyadaki koronavirüs hastalarını önümüzdeki aylarda zor günler bekliyor olacak.
Remdesivir aslında Ebola hastalığı için geliştirilmiş bir ilaç.
Virüslerin hücre içinde çoğalmak için ihtiyaç duyduğu enzimleri yok eden ilaç koronavirüsle de bu şekilde mücadele ediyor.
Beyaz Saray Sağlık Danışmanı, ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Doktor Anthony Fauci geçtiğimiz günlerde Covid-19 salgını ile ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu.
2020 sonuna kadar bir aşı bulunabileceği konusunda temkinli bir iyimserlik içinde olduğunu belirten Fauci, aşı bulunana kadar yükselen vaka sayılarını düşürmek için herkesin birlikte hareket etmesi gerektiği söylemişti.
Bununla birlikte ABD’de bir gün içinde rekor vaka artışı görüldü.
Ülkede haziran başında yavaşlayan koronavirüs salgını yeniden alevlenirken bir günde 47 binden fazla yeni vaka tespit edildi.
Dr. Anthony Fauci yeni tip koronavirüs vakalarının günde 100 bine ulaşabileceğinden endişe ettiğini belirtti.
Florida, Teksas, California ve Arizona’nın yeni corona virüs vakalarının yüzde 50’sinin görüldüğü eyaletler olduğuna işaret eden Fauci, “Olanlardan memnun değilim, çünkü yanlış yöne gidiyoruz.” dedi.
Fauci, Covid-19’a yönelik sürü bağışıklığı kazanılıp kazanılamayacağına yönelik, “Virüse karşı bağışıklık konusunda elimizde çok fazla veri yok. Bunu bize zaman öğretecek ama önemli olan bu bağışıklığın ne kadar süreceği. 1 yıl mı sürecek, 2 yıl mı, daha mı az bilmiyoruz.” yorumunu yaptı.
Tüm dünya nefesini tutmuş aşı çalışmalarının sonuçlanmasını ve salgının durdurulmasını bekliyor.
ABD’nin bu beklenemeyen ilaç hamlesine ise dünya devletlerinden nasıl bir tepki geleceği merakla bekleniyor.
www.yenicag.info