İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) ve Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) öncülüğünde Balkan ülkelerinden medya temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen Türk Balkan Medya Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Cengiz Kutlu Yüksel, Türkiye Cumhuriyetini tanıtma siyaseti yürüttüklerini söyledi. İletişim temelli olarak iletişim modelini kurmak üzere stratejik iletişim ve kamu diplomasisi çalışması yürüttüklerini kaydeden Kutlu, son yıllarda afet ve kriz iletişimi ve bu süreci yönetmekle uğraşmakla karşı karşıya kalındığını söyledi.
Son 5 yılda en büyük çalışma alanlarının dezenformasyonla mücadele olduğunu ifade eden Yüksel, şöyle konuştu:
“İlimizde Göztepe Altay maçında yaşanan olaylar oldu. Tribünde yaşanan bir olay vardı. Sosyal medyada yayıldı. 5 bin kişi stattan ayrıldı diye sosyal medyada bir bilgi yer aldı. 5 bin kişinin gecenin o saatinde Göztepe iskelesine gitmesini abeste iştigal olarak gördük. Yanlış bilgi doğru bilgiden 6 kat daha hızlı yayılıyor. Ülkemizde 85 milyon internet kullanıcının yüzde 80’i yani 60 milyonu sosyal medya kullanıyor. Ülke olarak enformasyona çok sık maruz kalıyoruz. Bu enformasyona maruz kaldığımız gibi dezenformasyona da maruz kalıyoruz. Bu taraftar grupları olayının da manipülasyon olduğunu tespit ettik. Bu bizim İzmir’de bir tespitimizdi. Depremde daha büyüğünü yaşadık. 15 Temmuz sürecinden sonra ülkemiz maalesef ki en çok dezenformasyona maruz kalan ülke oldu. İletişim Başkanlığı olarak teknolojinin bütün alanlarını aktif kullanıyoruz ve dezenformasyonla mücadele ediyoruz”
İlgili kamu kurumlarını ve kamuoyunu dezenformasyonla mücadele bültenleri ile bilgilendirdiklerini kaydeden Yüksel, 100 e yakın bülten yayınlandığını söyledi. Belirli güç odaklarının ve karalama yapan bazı yayın kuruluşlarının yurt dışı bağlantılı bu faaliyetleri yaptığını gördüklerini söyleyen Yüksel, İletişim Başkanlığı olarak tüm bu dezenformasyon alanları ile mücadele yürüttüklerini belirtti.
www.yenicag.info