Kritik Kıbrıs Konferansı başladı

Bugün, İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında BM çatısı altında Kıbrıs müzakereleri başladı. Görüşmelerde Federal Kıbrıs Cumhuriyeti üzerine derin tartışmalar yaşanacak.

Bugün, İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında BM çatısı altında Kıbrıs müzakereleri başladı. Görüşmelerde Federal Kıbrıs Cumhuriyeti üzerine derin tartışmalar yaşanacak.

İkincisi düzenlenen Kıbrıs Konferansı’nda Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini garantörlük meselesini tartışması beklenirken Kıbrıs’ın Türk ve Rum tarafları yeni Federal Kıbrıs’ta Türk ve Rum kurucu devletlerinin haritalarının belirlenmesi, toprak paylaşımı ile Rum ve Türklerin devleti dönüşümlü başkanlıkla yönetmesi gibi önemli konuları müzakere edecek.

Türkiye’nin de AB’ye üyelik sürecinde sık sık karşısına çıkan Kıbrıs sorunu bugün başlayacak ve yaklaşık 2 hafta sürmesi beklenen İsviçre’deki Kıbrıs Konferansı’nda tekrar masaya yatırılacak.

TEMEL KONU GARANTÖRLÜK

Konferanstaki temel tartışma konusu olarak göze çarpan garantörlük konusu üzerine derin tartışmalar yapılması bekleniyor. Garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere Ada’da anayasal düzenin bozulması durumunda Ada’ya müdahale hakkına sahip konumda bulunuyor. Bu bağlamda Türkiye askerlerinin müdahale hakkı ve Ada’daki Türkiye askeri varlığı konusunun tartışılması bekleniyor.

Türkiye tarafı KKTC’yle birlikte Ada’da Türk askeri varlığının devam etmesini isterken asker sayısında azaltmaya sıcak bakıyor. Yunanistan ve Rum tarafı ise Türkiye garantörlüğünün kalkmasını ve Türk askerlerinin Ada’dan çekilmesini talep ediyor. Diğer garantör ülke İngiltere ise hava ve denizde bulunan askeri üslerinin güvenliği dışında Ada’daki herhangi bir soruna fikir beyan etmiyor.

TÜRKLER VİZE ALACAK MI?

Tartışılan bir diğer konu ise eğer çözüm olursa Türk vatandaşlarının Federal Kıbrıs’a girerken vize alıp almayacağı konusu olarak dikkat çekiyor. Kıbrıs’ta yaklaşık 50 bin öğrenci ve 100 bin çalışanı bulunan Türkiye, çözüm sağlanırsa Türk vatandaşlarının Yunanlarla aynı haklara sahip olmasını talep ediyor. Rum tarafı ise Yunanistan’ın AB üyesi olduğunu ve Türklerin AB’ye özgü 4 özgürlüğe ( serbest giriş, serbest dolaşım, serbest yerleşim ve mülk edinme hakkı ) sahip olmaması gerektiğini dile getiriyor.

2004 yılında BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından sunulan ve Annan planı olarak adlandırılan plan çerçevesinde Kıbrıs topraklarının tamamı AB üyesi olarak kabul edilmişti. Buna karşılık Kıbrıs’ın Türk tarafı plana evet demesine rağmen AB dışında kalmıştı ve AB şartları uygulanmıyordu. Müzakerelerde bu konuya da çözüm aranacak ve uzlaşma sağlanırsa Kıbrıs’ın Türk tarafının vatandaşları da AB üyesi kabul edilecek

Bu konferansın bir çözüme kavuşmaması durumunda ise Kıbrıs açıklarında Fransız Total ve İtalyan ENI şirketlerinin sondajlarının başlaması sonrası Türkiye ve KKTC’nin Rumlarla tekrardan bir kriz yaşaması öngörülüyor.

Yenicag.Info

www.yenicag.info

1.3 K