MHP Milletvekili Umut Özdağ Yenicag‘a verdiği demeçte, dün parlamentonun onayladığı Katar’a asker gönderme kararını değerlendirdi.
“Dün TBMM’de onaylanan Katar’da Türk askeri üssünün oluşturulması ve burada 1000’e yakın askerin konuşlandırılmasına yönelik kanun tasarısının hazırlanması aslında bir buçuk sene önceden başlıyor. Bu konu önümüzdeki aylarda mecliste tartışılacaktı, ancak Katar’la bir dizi Arap ülkeleri arasında büyük bir gerilimin ortaya çıkması AKP yönetiminin bu konuyu öne almasına sebep oldu. Aslında bu sembolik bir anlam taşıyor: Türkiye’nin bu gerilimde Katar’ın yanında yer aldığını gösteriyor. Bu anlaşmanın TBMM tarafından onaylanmasının hemen ardından Katar’a 800 Türk askeri yollanacaktır. Bunun hemen olacağını düşünmüyorum. Ama dediğim gibi anlaşmanın sembolik anlamı çok mühimdir. Tabii ki bu, Türkiye ile Katar’la gerilim içerisinde olan başta Suudi Arabistan ve diğer ülkeler arasındaki tansiyonu artıracaktır. Bu adımın doğru bir adım olduğunu düşünmüyorum, Türkiye’nin bu gerilimde taraf değil, arabulucu pozisyonunda olmasının gerektiğine inanıyorum. Erdoğan’ın Katar’la olan şahsi ilişkileri, meselenin Türkiye’nin ulusal çıkarları doğrultusunda değerlendirilmesini engelliyor ve meselenin sadece Erdoğan’ın kişisel çıkarları zemninde ele alınmasını sağlıyor. Bu da ne yazık ki, Türkiye’ye zarar veriyor.”
Özdağ’a göre, son gelişmeler bölgede büyük değişikliklere neden olacaktır:
“Tabii eğer böyle bir zemin oluşturulursa, kaçınılmaz olarak Katar ekseninde Türkiye ve İran arasında bir yakınlaşma doğar ve bu Suriye meselesine de yansır. Bununla da kalmaz Rusya eksenine de bir kayma sonucunu doğura bilir. Yani bu Katar konusu Türk dış politikasını çok yönlü etkileyecektir. Eğer Katar iktidarı direnemezse, emir değişirse ve özellikle de yeni emirin Suriye politikası farklı olursa, Katar Suriye’deki bir çok ılımlı direnişçiye yapmış olduğu mali desteği durduracaktır. Bu mali destek durdurulursa bu imkanı kim sağlayacak? Eğer Türkiye böyle bir yükü üstlenirse, bu büyük bir ekonomik külfet demek olur. Türkiye’ye gelen ekonomik yatırımların büyük bir bölümünün Katar kaynaklı olduğunu biliyoruz, böylelikle sadece Suriye’de ılımlı unsurlara yapılan yardım durmaz, aynı zamanda Türkiye’ye gelen yatırımlarda da aksama olur. Bu yüzden de sanırım AKP yönetimi, Katar iktidarının yerinde kalmasını istiyor. Fakat bunu yapabileceği, buna imkanlarının yetip yetmeyeceğini söylemek zor.”
Nicat Hacıyev
www.yenicag.info