Karabağ savaşını ve sonuçlarını Yenicag.ru için İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) Kıdemli uzmanı Sabir Askeroğlu yorumladı.
– Şuşa`nın işgalden kurtarılması askeri ve politik olarak ne anlama geliyor?
– Şuşa, Karabağ’ın sadece kültürel merkezi değil, aynı zamanda stratejik bir merkezdir. Şuşa, Ermenistan ile Stepanokert’i birbirine bağlayan yerdir. Ermenistan, Yukarı Karabağ’ı işgal altında tutan Ermeni güçlerine kara yoluyla verdiği desteği Şuşa üzerinden gerçekleştirmekteydi. Şuşa’nın geri alınması, Karabağ’daki Ermeni güçlerin bu koridor olmadan daha fazla dayanamayacağı anlamına gelmekteydi.
– Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ Anlaşması`nı nasıl değerlendiriyorsunuz?
– Bu anlaşma, Ermenistan’ın yenilgisinin ve kapitülasyonu kabul ettiğini göstermektedir. Azerbaycan’ın ise zaferidir. Bu anlaşmayla Rusya ise hâlâ arabulucu rol oynayabileceği aktör olduğunu göstermiş oldu. Aynı zamanda Azerbaycan, Rusya’nın tarafsız kalmasını sağlamış oldu. Rusya zaten bu rolü çoktan üstlenmek istiyordu.
– Türkiye’nin rolü neydi bu süreçte?
– Türkiye’nin rolü çok büyük olduğunu biliyoruz. Aliyev de bunu birçok kez dile getirdi. Ve Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği şimdi değil. İki devlet arasında çoktan beri var olan askeri ve askeri-teknik işbirliği Azerbaycan ordusunun güçlenmesinde önemli rol oynadı. Ve en son Türkiye, eğer ihtiyaç olursa Azerbaycan’a askeri olmak üzere her türlü yardımı vereceğini açıklaması Karabağ’ın işgalden kurtarılmasında büyük rol oynadı. Azerbaycan ordusuna büyük moral verdi.
– Bölgedeki güç dengesi nasıl değişti?
– Güç dengesinin Azerbaycan lehine değiştiği açık. Ayrıca Türkiye`nin bölgenin yeni oyuncusu olduğu da bir gerçektir. Karabağ işgalini tamamen sona erdirme konusunda Türkiye aktif rol alacağı açıktır. Alması da gerekiyor. Bölge barışı için çok önemli.
Konuştu: Kafkas Ömerov
www.yenicag.info