ABD’de Başkan Donald Trump yönetiminin, Çin’in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur Türklerine yönelik “baskı politikasını”, “soykırım” olarak nitelemeyi değerlendirdiği iddia edildi
ABD merkezli haber sitesi Politico’nun, adının açıklanmasını istemeyen iki yetkiliye dayandırdığı haberine göre Trump yönetimi, Çin’in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslüman azınlığa yönelik politikasının resmi şekilde “soykırım” olarak nitelendirilmesi için değerlendirmelerde bulunuyor.
Yönetim içindeki tartışmaların henüz “erken aşamalarda” olduğu aktarılırken ABD Dışişleri ve İç Güvenlik Bakanlıkları ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyinde çalışma ekipleri konuyla ilgileniyor.
ABD’li yetkilerinin “soykırım” terimi üzerinde anlaşmaya varmaması durumunda, Çin’in eylemlerinin “insanlığa karşı suç” ya da “etnik temizlik” olarak nitelendirilmesi de seçenekler arasında yer alıyor.
Konuyla ilgili Politico’ya açıklamada bulunan bir ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “soykırım” terimi konusunda yorum yapmaktan kaçınırken, “Çin’in, Sincan’daki insan hakları ihlallerini durdurması için çalışıyoruz ve çeşitli önlemler konusunda değerlendirmelerde bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Ullyot ise yaptığı açıklamada, “Çin’in eylemleri, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bir etnik azınlığa yönelik en büyük baskıdır. Daha önceki yönetim ve dünya liderleri boş söylemden ibaret olan konuşmalar yaparken, Trump bu konuda cesur adımlar attı.” demekle yetindi.
Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur Türklerinin, Kovid-19 ile mücadele bahanesiyle haftalarca evlerinde kilitli tutulduğu iddia edildi.
İngiliz haber sitesi The Guardian’ın internet üzerinden yapılan paylaşımlara dayandırdığı haberine göre, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan bazı Müslümanların, Kovid-19 ile mücadele kapsamında kelepçelenerek evlerine kapatıldığı ve tedavi ettiği iddia edilen bir ilacı içmeye zorlandığı ileri sürüldü.
İnternet kullanıcıları tarafından çevrimiçi yayınlanan videolarda, konut sakinlerinin pencerelerden çığlık attığı ve zorla tutulduklarını belirttikleri duyuldu. Haftalarca evde tutulduklarını ileri süren kullanıcılar, sosyal medya üzerinden şikayetlerini paylaştı.
Ağustos ayı ortasına kadar 531’den fazla vaka olan bölgede, son bir haftadır yeni vaka bildirilmedi.
Kaynak: AA
www.yenicag.info